Tort bounty z truskawkami DLA TATY

Kto nie lubi pysznego batonika Bounty? Ja uwielbiam. Jednak nigdy nie robiłam nic podobnego w domu. Ten eksperyment czyli tort bounty był bardzo udany. Oto mój pomysł na prezent na Dzień Ojca – taki smakołyk na pewno ucieszy każdego tatę! Słodki nieduży tort, mocno kokosowy i czekoladowy, przełamany słodko-kwaśnymi truskawkami, a w środku niespodzianka – krem na bazie pysznej i mega zdrowej kaszy jaglanej. Nawet nie wiedziałam, że można z niej coś takiego wyczarować. Przepis na budyń z kaszy jaglanej z truskawkami znalazłam dwa dni temu u Sylwii na blogu Kolory Smaków. Pierwszy raz usłyszałam wtedy o takim budyniu i bardzo żałuję, że dopiero teraz. Jeszcze nieraz zagości w moim domu, bo bardzo mi posmakował. W wersji bez owoców jest za gęsty. Po schłodzeniu da się go nawet kroić. Przepis na mój budyń jaglany na pewno już niedługo, bo pokombinuję z innymi smakami. Początkowo chciałam dodać taki owocowy budyń do tego ciasta, jednak pomyliłam proporcje i dałam za dużo truskawek. Był zbyt lejący także po ostudzeniu. Jednak na deser w sam raz z brzegami truskawek, które zostały z dekoracji tortu. Co do masy bounty – jest zwarta i nadaje się do formowania ręcznie. Można z niej zrobić batoniki bounty! Polecam spróbować. Ja zrobiłam więcej masy, niż w przepisie, więc trochę mi jej zostało. Zamierzam dziś zrobić z niej batoniki lub pralinki. Smacznego! 🙂

 

Składniki na małą tortownicę o średnicy 21-22cm:

 

Biszkopt czekoladowy:

Krem bounty:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ok 125 g)
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka oleju
  • 3-4 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 100 g miękkiego masła

Polewa:

  • 50 g czekolady gorzkiej min. 60 % kakao
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 0,5 łyżeczki miękkiego masła

Poza tym:

 

  • kilka ładnych truskawek do dekoracji
  • wiórki kokosowe do dekoracji
/Szklanka o pojemności 250 ml/

 

Przygotowanie:

  1. Biszkopt upiecz wg tego przepisu – piecz go ok 15-18 minut. Wyjmij z piekarnika i zrzuć z wysokości ok pół metra na podłogę (oczywiście w formie). Zostaw do wystudzenia. Powinien być zimny, gdy będziesz wykładać masę bounty.
  2. Zagotuj mleko z cukrem waniliowym i olejem, co jakiś czas mieszaj, aby cukier dobrze się rozpuścił. Kaszę jaglaną przygotuj tak jak w tym przepisie, ale ugotuj bez soli i w mleku z cukrem waniliowym zamiast w wodzie. Opłucz więc na sitku, aż przepływająca woda będzie czysta, potem przelej obficie wrzątkiem.
  3. Wsyp kaszkę do gotującego się mleka i zmniejsz ogień na najmniejszy. Przemieszaj kilka razy i przykryj pokrywką, zostaw ją lekko uchyloną. Przez pierwszych kilka minut, mleko co chwila będzie próbowało wykipieć. Wystarczy podnieść na moment pokrywkę, a gdy piana opadnie, przykryć z powrotem. Gdy kasza wypłynie na wierzch (patrz zdjęcie), już nie będzie trzeba tego robić. Gotuj kaszę ok 15 minut od zagotowania – aż wchłonie całe mleko i będzie miękka. Zdejmij z ognia. Możesz zostawić bez pokrywki na kilka minut.
  4. Gorącą kaszę przełóż do miski i bardzo dokładnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Trwa to dobrych kilka minut. Odstaw do przestudzenia.
  5. Bardzo miękkie masło utrzyj na jasną puszystą masę. Będzie go jakieś dwa razy więcej. Partiami dodawaj zimny budyń jaglany, cały czas miksując. Masa pozostanie lekko grudkowata, więc weź ponownie blender i zmiksuj nim do gładkości.
  6. Dodaj wiórki kokosowe i dobrze wymieszaj łyżką. Sprawdź poziom słodkości. Ja początkowo dałam za mało cukru, tylko 1 łyżkę do mleka, potem dodałam jeszcze 2. Przy czym zwykły cukier kryształ nie połączy się z masą. Zagotowałam więc te dodatkowe 2 łyżki cukru waniliowego z 1 łyżką wody i po przestudzeniu, wlałam syrop do masy i wymieszałam. Polecam!
  7. Biszkopt odwróć spodem do góry. Rozłóż na wierzchu grubą równą warstwę kremu kokosowego. Wstaw do lodówki na kilkanaście minut do pół godziny.
  8. Przygotuj polewę jak w tym przepisie. Śmietankę zagotuj na mniejszym gazie. Wrzuć połamane czekolady, przemieszaj i wyłącz ogień pod rondelkiem. Dodaj masło i mieszaj, do połączenia się składników. Zostaw na parę minut do lekkiego przestudzenia.
  9. Letnią polewą polej ciasto, rozsmaruj ją też na brzegach. Wstaw ponownie do lodówki na kilkanaście minut, aby polewa nieco stężała.
  10. Truskawki umyj, obierz z szypułek i lekko osusz. Pokrój w niezbyt grube plasterki, boczne plasterki odłóż. Zostaw 1 truskawkę w całości. Udekoruj boki i górę dookoła przy brzegu środkowymi plastrami owoców. Pośrodku ułóż tę całą, a resztę polewy posyp wiórkami kokosowymi. Wstaw do lodówki, aby ciasto dobrze się schłodziło – przynajmniej 1-2 godziny.
  11. Możesz podawać prosto z lodówki, jednak masa jest wtedy dość twarda. Najlepiej wyjąć na pół godziny lub godzinę przed podaniem (zależnie od temperatury otoczenia).
kasza jaglana na mleku
krem bounty kokosowy

 

tort bounty z polewą czekoladową i truskawkami

 

Moje rady:

 

  1. Biszkopt możesz nasączyć sokiem z truskawek (ja zapomniałam, że miałam to zrobić;). Kilka truskawek zasyp 1-2 łyżkami cukru i odłóż na 1-2 godziny, aż puszczą sok. Możesz go lekko rozcieńczyć, np. sokiem z cytryny lub alkoholem. Nasącz tym biszkopt przed nałożeniem masy bounty.
  2. Zamiast domowego cukru waniliowego możesz dać o 1 łyżkę mniej cukru plus duże opakowanie cukru wanilinowego, jednak domowy jest o wiele lepszy.

 

Kaszę jaglaną oraz wiele innych w 100% naturalnych i zdrowych produktów znajdziesz w sklepie internetowym www.naturalniezdrowe.com.pl.

Truskawkowe pole & naturalnie zdrowe 

Milion smaków truskawek - edycja trzecia  Piecz - tak od podstawTruskawkowe szaleństwo 2016

Jestem Ania, nieidealna matka, kucharka samouk oraz roztargniona blogerka. Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami kulinarnymi i rodzicielskimi. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Bloguję, by pokazać innym, na czym to polega. Bloguję, bo to moja pasja. Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo. Bez Ciebie, Czytelniku, mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś. Miłego dnia!
Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!