Puszysty placek owsiano-jogurtowy z rabarbarem i malinami

Przepis na ciasto ucierane mam już o kilku lat, ale nie mam pojęcia, skąd. Ten puszysty placek owsiano-jogurtowy z ciasta ucieranego jest modyfikacją tego najprostszego przepisu, zdrowszą i wydaje mi się, że dużo lepszą. Dawno nie robiłam pierwszej wersji, bo po kilku sukcesach miałam parę porażek i nieco się zraziłam. Jednak sezon na maliny i porzeczki dopiero się zaczyna, więc jeszcze pokażę Wam ciasta ucierane z owocami w różnych wersjach. Tymczasem sprawdźcie, jak puszyste i wilgotne może być ciasto z jogurtem. Dodałam go pierwszy raz do ciasta i byłam zachwycona. Po 3 dniach ciasto dalej wilgotne, świeże i pyszne. Mimo, że upiekłam dużą blachę i niewiele rozdałam (może 1/3?), szybko zniknęło. Bo jak się nie oprzeć słodko-kwaśnemu ciastu z rabarbarem i malinami? No jak?

 

Składniki na dużą blaszkę 25 x 35 cm:

 

  • 7 dużych jajek (L)
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru lub nieco mniej
  • 3 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 135 g (6 łyżek) jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 350 g rabarbaru
  • 250 g świeżych malin
  • 3 łyżki rodzynek oprószonych mąką pszenną
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

 

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je 1-2 godziny przed pieczeniem. Szczególnie masło powinno być naprawdę miękkie, łatwiej się uciera.
  2. Maliny umyj, usuń ogonki i rozłóż na ręczniku papierowym. Ja dostałam maliny od rodziny i zostały zamrożone kilka dni wcześniej. Rozmroziłam je przed podaniem do ciasta, ale nie jest to konieczne.
  3. Rabarbar obierz ze skórki, usuń końcówki i dobrze umyj. Pokrój w plasterki.
  4. Płatki i otręby owsiane zmiksuj w malakserze prawie na mąkę. Jajka wbij do miski lub dużego kubka. Formę wysmaruj lekko masłem lub margaryną i wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Masło utrzyj na wysokich obrotach z cukrami na jasną puszystą masę.
  6. Do utartego masła dodaj szczyptę soli i po 1 jajku, cały czas miksując na wysokich obrotach. U mnie w misie często zostaje dużo po brzegach, mikser  nie zawsze zbiera. Dlatego przerwałam miksowanie w połowie i mikserem zebrałam, co zostało. Jeśli używasz ręcznego miksera, nie musisz tego robić.
  7. Do masy maślano-jajecznej dodaj jogurt naturalny i zmiksuj do połączenia.
  8. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej do miski. Wsyp rozdrobnione płatki i ręcznie wymieszaj trzepaczką z miksera. Pamiętaj, by mieszać w tę samą stronę, co wcześniej mikser.
  9. Przelej ciasto do formy, wyrównaj. Posyp rodzynkami i wciśnij lekko do ciasta. Na górę rozsyp rabarbar, potem maliny. Lekko dociśnij.
  10. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz ok 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Blacha jest dłuższa od szerokości piekarnika, więc 5 minut przed końcem pieczenia odwróciłam ją o 180°. Z tyłu się nie przypaliło, za to wszędzie upiekło się równomiernie.
  11. Podawaj jeszcze ciepłe lub całkiem wystudzone, posypane cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce (po ostudzeniu), ale przed podaniem wyjmij przynajmniej pół godziny wcześniej. W temperaturze pokojowej smakuje najlepiej.

 

 

Jestem Ania, mocno nieidealna matka, kucharka amatorka i samouk oraz roztargniona blogerka. Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami. Bloguję, bo to moja pasja. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo. Bez Ciebie, Czytelniku. mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś. Miłego dnia!
Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!