Najprostsze domowe lody śmietankowe – bez jajek i maszynki

Czy da się zrobić domowe lody bez specjalnej maszyny? Da się. Za pierwszym razem dałam ciała. Tym razem się udało. Zrobiłam pyszne domowe lody śmietankowo-waniliowe – bez użycia specjalnej maszynki i surowych jajek. Wyszły puszyste, ale nie tak delikatne jak gałki w lodziarniach. Za to nie przesłodzone, z wiadomych składników i po prostu pyszne.
 
Zaraz po wyjęciu z zamrażalnika były twarde i mniej przyjemne, takie szorstkie na języku. Po lekkim ociepleniu zyskują na smaku i strukturze, jest delikatniejsza. Jeśli więc wykorzystasz całe lody od razu, spokojnie możesz je wyjąć do kilkanaście minut przed dzieleniem na porcje do pucharków. A jak coś to nałóż porcje bezpośrednio po wyciągnięciu z zamrażalnika, a resztę schowaj z powrotem, potem porcje odstaw na parę minut przed podaniem. Pamiętaj, że rozmrożonych lodów nie wolno zamrażać ponownie pod groźbą zatrucia pokarmowego. Podawaj je bez niczego, z czekoladą, z ulubionymi świeżymi owocami albo domowym sosem truskawkowym. Jak kto lubi 🙂 Zuzi bardzo smakowały moje lody, mąż też chwalił. Ja tam smakoszem lodów nie jestem. Za to zadowolona z siebie bardzo. 😉 Mam za to smaka na lody kawowe i czekoladowe… Więc oczekujcie na przepis. Domowe lody są proste w wykonaniu – oczywiście te bardziej podstawowe – i zdrowe, o ile nie przesadzimy z ilością cukrów i dodatków, świetne dla dzieci. Dla młodszych możemy nawet zrezygnować z dodatku cukru. Wymagają tylko trochę cierpliwości. Ja moje lody robiłam wczoraj rano i w ciągu kolejnych 3 czy 4 godzin od włożenia do zamrażalnika, aż 5 razy je wyciągałam i mieszałam. I zamieszałabym jeszcze co najmniej raz, ale już wyszłam z Zuzią na spacer. Tak więc mieszaj je kilka razy, nawet więcej niż ja, aż się po prostu nie da. Zaprocentuje 🙂

Inspirowałam się różnymi przepisami. W niektórych mieszano lody w czasie mrożenia, w innych nie. Cóż, nie wiem, jak im wyszło, ale pokażę Wam, jak wyjdą lody z tego przepisu, jeśli nie pomieszacie ich ani razu w czasie mrożenia. Widać rozwarstwienie, a powierzchnia aż świeci się od drobinek lodu. Owszem, ją jadalne i smaczne, ale jednak smakują inaczej niż te mieszane. To tak dla przestrogi. 🙂

domowe lody śmietankowe

 

Składniki na niecały 1 litr lodów:

 

  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2,5 – 3 łyżki domowego cukru waniliowego

 

Przygotowanie:

 

  1. Mleko wymieszaj w garnuszku z cukrem waniliowym i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia. Pozostaw, aż mleko będzie zimne. Możesz je też schłodzić w lodówce po ostudzeniu.
  2. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec powoli wlewaj mleko, dalej miksując na niższych obrotach. Mieszaj do połączenia i porządnego napowietrzenia masy.
  3. Przelej lody do pojemnika i zamknij. Wstaw do zamrażalnika na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Co 30-40 minut wyciągnij i najlepiej trzepaczką przemieszaj, aby rozbić kryształki lodów i dodatkowo je napowietrzyć. Mieszaj tak kilka razy, aż lody zaczną się zamrażać i nie da się więcej tego zrobić.

Piecz - tak od podstawWiosenne słodkości 2016

Jestem Ania, mocno nieidealna matka, kucharka amatorka i samouk oraz roztargniona blogerka. Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami. Bloguję, bo to moja pasja. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo. Bez Ciebie, Czytelniku. mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś. Miłego dnia!
Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!