Najprostsza sałatka makaronowa z ciecierzycą

Sałatka makaronowa to fajny i prosty sposób na sycącą kolację na jakimś spotkaniu rodzinnym czy urodzinach. Najprostsza sałatka makaronowa to taka, której przygotowanie zajmie nam kilka-kilkanaście minut. W przypadku tej z ciecierzycą jedynie ten ostatni składnik wymaga trochę zachodu, chyba że przygotujemy ją wcześniej lub użyjemy ciecierzycy z puszki/słoika. Taka szybka i łatwa sałatka to najlepszy sposób na zrobienie czegoś smacznego i pożywnego dla niespodziewanych gości. Można ją urozmaicić innymi dodatkami, np. szynką, ugotowanym jajkiem, domowym gyrosem z kurczaka… Co kto lubi. Jeszcze lepsza i zdrowsza będzie, jeśli przygotujesz ją z ugotowanego groszku i kukurydzy, jednak na szybko przydają się właśnie konserwy. Niech ten przepis będzie jedynie przykładem. Twórz i kombinuj własne szybkie sałatki, także zmieniając rodzaj makaronu na inny drobny. (Ja lubię też do sałatek drobne muszelki makaronowa. Mniam!) Każdemu zasmakuje!

 

Składniki:

 

  • 1 szklanka makaronu ryżowego
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy (ok 100 g suchej)
  • 200 g żółtego sera w kawałku
  • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
  • 0,5 łyżeczki soli ziołowej
  • po 1 łyżeczce pieprzu mielonego i koperku suszonego lub świeżego posiekanego
  • 3-4 łyżki majonezu

 

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę przygotuj wcześniej wg tego przepisu. Ja wyjęłam zamrożoną porcję i wrzuciłam na kilka minut do wrzątku, potem odcedziłam. Możesz też użyć ciecierzycy konserwowej.
  2. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu w dużej ilości osolonej wody. Odcedź i przelej zimną wodą. Zostaw na parę minut na sitku, po czym przesyp do miski.
  3. Do makaronu dodaj opłukane z zalewy warzywa konserwowe oraz ciecierzycę.
  4. Ser żółty pokrój w kostkę. Dodaj do miski.
  5. Całość przypraw. Możesz dać więcej lub mniej przypraw lub dodać też inne wg własnych preferencji. Wymieszaj. Sałatkę można przygotować kilka godzin przed planowanym podaniem, ale bez majonezu. Majonez dodaj tuż przed podaniem i dokładnie wymieszaj, sałatka jest wtedy najsmaczniejsza.
jak zrobić sałatkę makaronową
Jestem Ania, mocno nieidealna matka, kucharka amatorka i samouk oraz roztargniona blogerka. Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami. Bloguję, bo to moja pasja. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo. Bez Ciebie, Czytelniku. mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś. Miłego dnia!
Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!