Młoda kapusta duszona z koperkiem i śmietaną

Sezon na młodą kapustę wciąż trwa. Warto to wykorzystać, bo młoda jest smaczniejsza i delikatniejsza od starej. Nada się m.in. na gołąbki i do uduszenia z koperkiem. Przepis pochodzi o mojej teściowej. Chociaż jadłam taką kapustę u niej wiele razy, dopiero teraz poprosiłam o przepis i zabrałam się do roboty.
Zrobiłam nieco po swojemu, bo nie dodaję przyprawek czy doprawek ze wzmacniaczami smaku. Nie będę jednak polemizować, czyja lepsza, bo każda jest przepyszna. 🙂 Przepis jest bardzo prosty, wykonanie dość szybkie, a posmakuje chyba każdemu. Młoda kapusta duszona z koperkiem pasuje do rolad i schabowego, do klusek i do ziemniaków. I bez niczego też świetna. Ale tylko na ciepło  i najlepsza zaraz po przygotowaniu, odgrzewana już nie smakuje tak dobrze. Mi na zimno w ogóle nie smakowała. Za to świeżo zrobiona, gorąca – mmm, palce lizać. Smacznego!

 

Składniki na 4-5 porcji:

 

  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
  • ok 0,5 łyżeczki soli ziołowej
  • po ok 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego i/lub ziołowego
  • 2 łyżki świeżo posiekanego koperku

 

Przygotowanie:

 

  1. Usuń zewnętrzne liście kapusty i wytnij głąb. Możesz ją opłukać pod bieżącą wodą. Połóż na 2-3 warstwach ręcznika papierowego, aby wchłonął nadmiar wody.
  2. Przekrój kapustę na 4 części i drobniutko poszatkuj. Wrzuć do wysokiego garnka. Zalej wrzącą wodą. Kapusta będzie się kurczyć w tym momencie, więc wlej wody tylko tyle, by prawie sięgała poziomu kapusty. Posól solą morską i przemieszaj. Wstaw na średni ogień i zagotuj pod przykryciem. Zmniejsz gaz i duś pod przykryciem do miękkości kilkanaście minut.
  3. Odlej pół szklanki wody z gotowania. Resztę odlej do zlewu.
  4. Do szklanki z gorącą wodą dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Zostaw do lekkiego przestudzenia i wsyp mąkę. Wymieszaj tak, by nie było grudek.
  5. Kapustę lekko rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Przypraw pieprzami i solą w ilości wg uznania i koperkiem.
  6. Sos wlej do kapusty i dobrze wymieszaj. Wstaw garnek na średni ogień i zagotuj. Gotuj parę minut, cały czas mieszając.

Jestem Ania, nieidealna matka, kucharka samouk oraz roztargniona blogerka.
Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami kulinarnymi i rodzicielskimi. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Bloguję, by pokazać innym, na czym to polega. Bloguję, bo to moja pasja.

Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo.
Bez Ciebie, Czytelniku, mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś.
Miłego dnia!

Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!