Sezon na młodą kapustę wciąż trwa. Warto to wykorzystać, bo młoda jest smaczniejsza i delikatniejsza od starej. Nada się m.in. na gołąbki i do uduszenia z koperkiem. Przepis pochodzi od mojej teściowej – młoda kapusta duszona z koperkiem i śmietaną to przepyszne danie, które dopiero u niej poznałam. Chociaż jadłam taką kapustę u niej wiele razy, dopiero teraz poprosiłam o przepis i zabrałam się do roboty.

 

Zrobiłam nieco po swojemu, bo nie dodaję przyprawek czy doprawek ze wzmacniaczami smaku. Nie będę jednak polemizować, czyja lepsza, bo każda jest przepyszna. 🙂 Przepis jest bardzo prosty, wykonanie dość szybkie, a posmakuje chyba każdemu. Ważne tylko, by odlać jak najwięcej wody (a najlepiej to gotować w jak najmniejszej ilości), żeby nie była zbyt rzadka. Młoda kapusta duszona z koperkiem pasuje do rolad i schabowego, do klusek i do ziemniaków. I bez niczego też świetna. Najlepsza zaraz po przygotowaniu i na ciepło.
 
 

Czas przygotowania: 30 minut
Porcji: 4-5

 

Składniki:

  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
  • ok 0,5 łyżeczki soli ziołowej
  • po ok 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego i/lub ziołowego
  • 2 łyżki świeżo posiekanego koperku

 

Przygotowanie:

  1. Usuń zewnętrzne liście kapusty. Możesz ją opłukać pod bieżącą wodą. Połóż na 2-3 warstwach ręcznika papierowego, aby wchłonął nadmiar wody.
  2. Przekrój kapustę na 4 części i drobniutko poszatkuj, trzymając za głąb. Dzięki temu kroi się ją łatwiej i szybciej.
  3. Wrzuć poszatkowaną kapustę do wysokiego garnka. Zalej wrzącą wodą. Kapusta będzie się kurczyć w tym momencie, więc wlej wody tylko tyle, by prawie sięgała poziomu kapusty. Posól solą morską i przemieszaj. Wstaw na średni ogień i zagotuj pod przykryciem. Zmniejsz gaz i duś pod przykryciem do miękkości kilkanaście minut.
  4. Odlej pół szklanki wody z gotowania. Resztę odlej do zlewu.
  5. Do szklanki z gorącą wodą dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Zostaw do lekkiego przestudzenia i wsyp mąkę. Wymieszaj tak, by nie było grudek.
  6. Kapustę lekko rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Przypraw pieprzami i solą w ilości wg uznania i koperkiem.
  7. Sos wlej do kapusty i dobrze wymieszaj. Wstaw garnek na średni ogień i zagotuj. Gotuj parę minut, cały czas mieszając. Podawaj od razu lub po podgrzaniu.
 
Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!