You are currently viewing Młoda kapusta duszona z koperkiem i śmietaną

Młoda kapusta duszona z koperkiem i śmietaną

()

Młoda kapusta jest smaczniejsza i delikatniejsza od starej. Nada się m.in. na gołąbki i do uduszenia z koperkiem. Przepis pochodzi od mojej teściowej – młoda kapusta duszona z koperkiem i śmietaną to przepyszne danie, które dopiero u niej poznałam. Chociaż jadłam ją u niej wiele razy, dopiero po jakimś czasie poprosiłam o przepis i zabrałam się do roboty.

Zrobiłam nieco po swojemu, bo bardziej zwracam uwagę na produkty i ich skład. Nie będę jednak polemizować, czyja lepsza, bo każda jest przepyszna. 🙂 Przepis jest bardzo prosty, wykonanie dość szybkie, a posmakuje chyba każdemu. Ważne tylko, by odlać jak najwięcej wody (a najlepiej to gotować w jak najmniejszej ilości), żeby nie była zbyt rzadka. Młoda kapusta duszona z koperkiem pasuje zarówno do rolad i schabowego, jak i do klusek oraz ziemniaków. Bez niczego też jest świetna. Najlepsza na ciepło zaraz po przygotowaniu.

 

Czas przygotowania: 30 minut
Porcji: 4-5

Młoda kapusta duszona z koperkiem i śmietaną
Składniki:

  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
  • ok 0,5 łyżeczki soli ziołowej
  • po ok 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego i/lub ziołowego
  • 2 łyżki świeżo posiekanego koperku

 

Nie wiesz do jakiego dania można wykorzystać taki dodatek? Jeżeli chcesz poprawić swój kulinarny warsztat, lub po prostu nauczyć się gotować tak, żeby wszystkim smakowało, mam dla Ciebie propozycję zestawu e-booków kulinarnych Chcę Świetnie Gotować. Codzienne przyrządzanie posiłków będzie proste, a przepisy smaczne i tanie. Skończ z nudą na talerzu, sięgnij po solidną dawkę kulinarnej wiedzy!

 

Przygotowanie:

  1. Usuń zewnętrzne liście kapusty. Możesz ją opłukać pod bieżącą wodą. Połóż na 2-3 warstwach ręcznika papierowego, aby wchłonął nadmiar wody.
  2. Przekrój kapustę na 4 części i drobniutko poszatkuj, trzymając za głąb. Dzięki temu kroi się ją łatwiej i szybciej.
  3. Wrzuć poszatkowaną kapustę do wysokiego garnka. Zalej wrzącą wodą. Kapusta będzie się kurczyć w tym momencie, więc wlej wody tylko tyle, by prawie sięgała poziomu kapusty. Posól solą morską i przemieszaj. Wstaw na średni ogień i zagotuj pod przykryciem. Zmniejsz gaz i duś do miękkości kilkanaście minut.
  4. Odlej pół szklanki wody z gotowania. Resztę można wylać do zlewu.
  5. Do szklanki z gorącą wodą dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Zostaw do lekkiego przestudzenia i wsyp mąkę. Wymieszaj tak, by nie było grudek.
  6. Kapustę lekko rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Przypraw pieprzem i solą w ilości według uznania oraz koperkiem.
  7. Sos wlej do kapusty i dobrze wymieszaj. Wstaw garnek na średni ogień i gotuj parę minut, cały czas mieszając. Podawaj od razu lub po podgrzaniu.
młoda kapusta z koperkiem

 

Pamiętaj, że możesz wykorzystać młodą kapustę z koperkiem do wielu dań! Sprawdź w zestawie e-booków kulinarnych Chcę Świetnie Gotować.

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.