Kasza kuskus to kasza z semoliny, czyli pszenicy twardej, najlepszej do produkcji makaronów. Jak przygotować kaszę kuskus? Jest kilka sposobów na jej przygotowanie, jednak moim zdaniem wszystkie poza jednym są tylko niepotrzebną zabawą, dodatkową pracą nad czymś, co już prostsze być nie może. Wystarczy Ci 5 minut…

 

Pierwszy raz zrobiłam pyszną kaszę kuskus zaledwie kilka tygodni temu. Wcześniej nie znałam jej smaku, chociaż słyszałam o różnych wykorzystaniach, ale sądziłam, że jej przygotowanie będzie wymagało więcej zachodu niż ugotowanie kaszy jaglanej. Jednak przy okazji zakupów znalazłam w sklepie opakowanie kaszy kuskus z informacją, że jest gotowa w 5 minut. Zaciekawiło mnie to. Cena też spoko, więc postanowiłam wypróbować.

 

Nie dość, że okazała się banalnie prosta w przyrządzeniu, to jeszcze jest pyszna, nawet bez soli! Przyznał to także mój mąż, który czasem krytycznie patrzy na moje nowości i eksperymenty w kuchni (ale nie ma wyjścia, musi to jakoś znosić, póki co nikogo nie otrułam :)). Podane proporcje wystarczą na dwie porcje, w zależności od potrzeb brzuszka i z czym się ją zajada.

 
 

Porcje: 2
Czas przygotowania: 5 minut

 
 

Składniki:

  • 0,5 szklanki kaszy kuskus
  • wrzątek z solą lub bez (albo domowy rosół).

/Na zdjęciu szklanka o pojemności ok 200 ml./

Jak przygotować kaszę kuskus:

  1. Kaszę odmierz w szklance. Możesz przesypać do miseczki, ja zwykle to pomijam.
  2. Zalej kaszę wrzątkiem tak, aby poziom wody był o ok 1 cm powyżej poziomu kaszy.
  3. Odstaw na jakieś 5 minut. Po tym czasie kasza podwoi swoją objętość i będzie gotowa. Wystarczy rozdrobnić ją widelcem i podawać.

Proste, prawda?

Rada:

Jeśli chcesz podać kaszę do dania jednogarnkowego, możesz wsypać ją do wrzącego sosu, wymieszać i zostawić na 5 minut (bez gotowania). Przykład tutaj.

 

Photo główne by Jo Sonn on Unsplash
Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!