Ganasz czekoladowy do ciast i deserów

Polewa czekoladowa w wersji ganasz czekoladowy, czyli na śmietance 30% (lub 36%) – idealna do tortów i innych ciast oraz do wszelkich słodkich deserów. Świeżo przygotowana polewa, najlepiej bez masła, zanim jeszcze wystygnie świetnie nadaje się do konsumpcji jako gorąca czekolada, np. z dodatkiem bitej śmietany (najlepiej niesłodkiej). Można też część gorzkiej czekolady zastąpić czekoladą mleczną, a nawet z bakaliami, dla urozmaicenia. Ja lubię robić ganasz pół na pół z gorzkiej i mlecznej czekolady. Przepis był na blogu już parę miesięcy, ale zapomniany i zakurzony. Dodałam w końcu zdjęcia, aby ułatwić Wam przygotowanie ganaszu, który jest naprawdę prosty. Na zdjęciach polewa w I wersji w proporcjach 1:1. Smacznego!

 

Proporcje na miękką polewę:

 

  • 100 ml śmietanki
  • 100 g czekolady gorzkiej (min. 60% kakao)
  • 2 łyżki masła
  • opcjonalnie łyżka miodu
 

Proporcje na twardszą polewę:

 

  • 100 ml  śmietanki
  • 200 – 300 g gorzkiej czekolady (im więcej, tym twardsza polewa, ale i słodsza)
  • 3 łyżki masła
  • opcjonalnie 2 łyżki miodu
 

 Przygotowanie:

 

  1. Śmietankę zagotowujemy i zmniejszamy ogień na najmniejszy. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Mieszamy dobrze. Można dodać miód, najlepiej, by był płynny, łatwiej się połączy z czekoladą.
  2. Polewę odstawiamy od studzenia. Jeśli chcemy ją wykorzystać jako krem, można zrobić to na dwa sposoby: przełożyć zimnym gęstym ganaszem lub zmiksować go kilka chwil na wysokich obrotach, nabierze pulchności, rozjaśni się, ale uwaga – szybko twardnieje, szczególnie, jeśli zrobisz ją z proporcji na twardszą polewę.
  3. Ostudzoną polewą polewamy ciasto lub smarujemy kremem i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
jak zrobić ganasz polewę czekoladowa

 

Moje rady:

 

  1. Ganasz jako krem – krem musisz nałożyć od razu po zmiksowaniu, potem może być zbyt twardy. Jeśli będzie za twardy, możesz wstawić garnek z kremem na malutki ogień i podgrzewać, aż wróci do stanu początkowego. Dolej potem przegotowanej śmietanki, wymiesza i z powrotem zmiksuj, aby uzyskać gładki, ale nie twardy krem.
  2. Owoce zmiękczają polewę, utrudniają, a wręcz uniemożliwiają jej twardnienie. Można udekorować owocami ciasto polane ganaszem, jednak tuż pod owocami polewa będzie nieco inaczej wyglądać.
 
Jestem Ania, mocno nieidealna matka, kucharka amatorka i samouk oraz roztargniona blogerka. Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami. Bloguję, bo to moja pasja. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo. Bez Ciebie, Czytelniku. mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś. Miłego dnia!
Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!