Ganasz czekoladowy do ciast i deserów

Polewa czekoladowa w wersji ganasz czekoladowy, czyli na śmietance 30% (lub 36%) – idealna do tortów i innych ciast oraz do wszelkich słodkich deserów. Świeżo przygotowana polewa, najlepiej bez masła, zanim jeszcze wystygnie świetnie nadaje się do konsumpcji jako gorąca czekolada, np. z dodatkiem bitej śmietany (najlepiej niesłodkiej). Można też część gorzkiej czekolady zastąpić czekoladą mleczną, a nawet z bakaliami, dla urozmaicenia. Ja lubię robić ganasz pół na pół z gorzkiej i mlecznej czekolady. Przepis był na blogu już parę miesięcy, ale zapomniany i zakurzony. Dodałam w końcu zdjęcia, aby ułatwić Wam przygotowanie ganaszu, który jest naprawdę prosty. Na zdjęciach polewa w I wersji w proporcjach 1:1. Smacznego!

 

Proporcje na miękką polewę:

 

  • 100 ml śmietanki
  • 100 g czekolady gorzkiej (min. 60% kakao)
  • 2 łyżki masła
  • opcjonalnie łyżka miodu
 

Proporcje na twardszą polewę:

 

  • 100 ml  śmietanki
  • 200 – 300 g gorzkiej czekolady (im więcej, tym twardsza polewa, ale i słodsza)
  • 3 łyżki masła
  • opcjonalnie 2 łyżki miodu
 

 Przygotowanie:

 

  1. Śmietankę zagotowujemy i zmniejszamy ogień na najmniejszy. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Mieszamy dobrze. Można dodać miód, najlepiej, by był płynny, łatwiej się połączy z czekoladą.
  2. Polewę odstawiamy od studzenia. Jeśli chcemy ją wykorzystać jako krem, można zrobić to na dwa sposoby: przełożyć zimnym gęstym ganaszem lub zmiksować go kilka chwil na wysokich obrotach, nabierze pulchności, rozjaśni się, ale uwaga – szybko twardnieje, szczególnie, jeśli zrobisz ją z proporcji na twardszą polewę.
  3. Ostudzoną polewą polewamy ciasto lub smarujemy kremem i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
jak zrobić ganasz polewę czekoladowa

 

Moje rady:

 

  1. Ganasz jako krem – krem musisz nałożyć od razu po zmiksowaniu, potem może być zbyt twardy. Jeśli będzie za twardy, możesz wstawić garnek z kremem na malutki ogień i podgrzewać, aż wróci do stanu początkowego. Dolej potem przegotowanej śmietanki, wymiesza i z powrotem zmiksuj, aby uzyskać gładki, ale nie twardy krem.
  2. Owoce zmiękczają polewę, utrudniają, a wręcz uniemożliwiają jej twardnienie. Można udekorować owocami ciasto polane ganaszem, jednak tuż pod owocami polewa będzie nieco inaczej wyglądać.
 
Jestem Ania, nieidealna matka, kucharka samouk oraz roztargniona blogerka. Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami kulinarnymi i rodzicielskimi. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Bloguję, by pokazać innym, na czym to polega. Bloguję, bo to moja pasja. Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo. Bez Ciebie, Czytelniku, mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś. Miłego dnia!
Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!