Domowe masło czosnkowe jest najlepsze pod słońcem, najtańsze, a jego przygotowanie zajmuje kilka chwil. Smak? O niebo lepszy od kupnego. A cena? Również wygrywa – 1 ząbek czosnku i trochę masła nigdy nie będzie kosztować tyle, co gotowe masło czosnkowe (no raczej). W sklepie łatwo można dostać masło czosnkowe. Tyle, że jest ono o smaku czosnku, bo w składzie ma suszony czosnek i aromaty oraz inne dodatki (zwykle), w które nawet się nie zagłębiam. Problem w tym, że nie każdy o tym wie i nie każdemu chce się bawić w robienie domowego. A warto, bo każdy sobie poradzi. Zachęcam, by spróbować.
Domowe masło czosnkowe polecam do grzanek, tostów, bagietek, ugotowanych lub pieczonych ziemniaczków lub po prostu na kanapkę. No i do tostów z grilla!
Pamiętaj też, że takie domowe masło czosnkowe jest po prostu zdrowe: surowy czosnek jest świetnym antybiotykiem!

 

Kochani, już jutro przepis na obiecane najprostsze domowe lody bez maszynki. Zapraszam!

 

Składniki:

 

  • 50-60 g miękkiego masła
  • 1 większy ząbek czosnku
  • sól ziołowa – max 1/3 łyżeczki
  • pieprz ziołowy i czarny mielony

 

Przygotowanie:

 

  1. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do miseczki. Wydłub z praski jak najwięcej czosnku się da. Po co ma się marnować.
  2. Dodaj masło i przyprawy w ilości wg uznania, uważając, by nie przesadzić.
  3. Dokładnie wymieszaj łyżką, ucierając. Odstaw na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej, aby smaki się przegryzły i podawaj.

Moja rada:

 

Jeśli masło okaże się za mocno czosnkowe, wystarczy dodać trochę więcej miękkiego masła i wymieszać. I na odwrót – można dodać czosnku lub przypraw, jeśli jest ich dla Ciebie za mało.

 

Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!