Dotąd sądziłam, że domowe lody można zrobić tylko z użyciem maszynki do lodów. Ale tak nie jest. Wystarczy kilka składników, trochę chęci i domowe lody śmietankowe gotowe! Jest przy nich troszkę zachodu. Jednak jeśli lubisz lody – naprawdę warto! Na dodatek ten przepis możesz wzbogacić o startą czekoladę (zarówno gorzką, mleczną, jak i białą), a uzyskasz lody straciatella. Kusząca propozycja? No to łap przepis 🙂
Zrobiłam pyszne domowe lody śmietankowo-waniliowe – bez użycia specjalnej maszynki i surowych jajek, których nie podaję dzieciom. 

 

Składniki na niecały 1 litr lodów:

  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2,5 – 3 łyżki domowego cukru waniliowego

 

Przygotowanie:

  1. Mleko wymieszaj w garnuszku z cukrem waniliowym i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia. Pozostaw, aż mleko będzie zimne. Możesz je też schłodzić w lodówce po ostudzeniu.
  2. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec powoli wlewaj mleko, dalej miksując na niższych obrotach. Mieszaj do połączenia i porządnego napowietrzenia masy.
  3. Przelej lody do pojemnika i zamknij. Wstaw do zamrażalnika na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Co 30-40 minut wyciągnij i najlepiej trzepaczką przemieszaj, aby rozbić kryształki lodów i dodatkowo je napowietrzyć. Mieszaj tak kilka razy, aż lody zaczną się zamrażać i nie da się więcej tego zrobić.

 Moje rady:

Moje lody śmietankowe wyszły puszyste, ale nie tak delikatne jak gałki w lodziarniach. Za to nie przesłodzone, ze znanych mi składników i po prostu pyszne. Podobno najsmaczniejsze i najdelikatniejsze są do jednego dnia od wstawienia do zamrażalnika – potem stają się zbyt zmrożone – takie opinie wyczytałam w odniesieniu do podobnych przepisów. Nasze lody były konsumowane więcej niż dobę po rozpoczęciu mrożenia, być może dlatego nie były aż tak delikatne?

Inspirowałam się różnymi przepisami. W niektórych mieszano lody w czasie mrożenia, w innych nie. Cóż, nie wiem, jak im wyszło, ale pokażę Wam, jak wyjdą lody z tego przepisu, jeśli nie pomieszacie ich ani razu w czasie mrożenia. Widać rozwarstwienie, a powierzchnia aż świeci się od drobinek lodu. Owszem, ją jadalne i smaczne, ale jednak smakują inaczej niż te mieszane. To tak dla przestrogi. 🙂

domowe lody śmietankowe

Piecz - tak od podstawWiosenne słodkości 2016

 

♥♥♥

Jakie są Twoje ulubione lody? Robisz też domowe lody czy tylko kupujesz?

Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!