Pieczarkowe curry z kaszą kuskus

Pyszne danie jednogarnkowe. Chociaż dla mnie mogłoby być z mięsem, trochę mi tego smaku brakowało, ale mięsa w domu nie było, a do sklepu już nie miałam czasu pójść.
Ledwo udało mi się z Zuzią pójść po chleb, bo plac zabaw był ważniejszy. Jak dla mnie danie pyszne, ale ciut za ostre. Mąż miał inne zdanie i bardzo sobie chwalił. Nawet resztę wziął do pracy. Zuzia też dostała, ale wyjadła groszek ze swojej porcji, więc po jednej łyżeczce kaszy nic więcej jeść nie chciała. Danie dość szybkie, najwięcej czasu zajmuje obieranie i krojenie 🙂 Ja zrobiłam w dwóch naczyniach: smażyłam na patelni, potem przerzuciłam do garnka, bo tam było mi wygodniej zrobić sos i dodać kaszę. A wystarczyło od razu zacząć w innym dużym garnku 🙂 Smacznego!

Składniki na 3 porcje:

  • 350 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy curry (lub nieco mniej)
  • 2 kopiaste łyżki śmietany 18%
  • 200 + 50 ml gorącej wody
  • 2 szczypty soli ziołowej (opcjonalnie)
  • 2/3 szklanki kaszy kuskus
  • 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • po 2-3 łyżki ugotowanego zielonego groszku na porcję
  • po 0,5 – 1 łyżce drobno startego żółtego sera
  • 2-3 łyżki masła
  • 1-2 łyżki oleju
  • świeży koperek do dekoracji (i zjedzenia:)).

    Przygotowanie:

    1. Cebulę, czosnek i pieczarki obierz i opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę i czosnek bardzo drobno pokrój, zaś pieczarki w pół plastry lub kostkę, jeśli masz duże.
    2. W głębokiej dużej patelni lub garnku rozgrzej 2 łyżki oleju z łyżką masła. Na dobrze nagrzany tłuszcz wsyp cebulkę i smaż na średnim ogniu do zrumienienia.
    3. Dodaj czosnek, przemieszaj. Wsyp pieczarki. Dodaj łyżkę masła i smaż na większym ogniu, aż odparuje nadmiar soku z pieczarek. Od czasu do czasu zamieszaj.
    4. W dużym kubku wymieszaj 200 ml wody ze śmietaną i przyprawą curry.
    5. Wlej sos śmietanowy do pieczarek. Wymieszaj. Duś kilka minut. W międzyczasie dodaj kukurydzę i ewentualnie 2 szczypty soli lub soli ziołowej.
    6. Tuż przed podaniem do wrzącego (koniecznie!) sosu wsyp kaszę kuskus i wymieszaj. Zdejmij garnek/patelnię z ognia i zostaw na 5 minut. Po tym czasie możesz ponownie wymieszać i nakładać.
    7. Na porcję pieczarkowego curry z kaszą kuskus nałóż ugotowany gorący groszek i posyp startym serem. Na górze połóż koperek. Gotowe!
    Jestem Ania, nieidealna matka, kucharka samouk oraz roztargniona blogerka. Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami kulinarnymi i rodzicielskimi. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Bloguję, by pokazać innym, na czym to polega. Bloguję, bo to moja pasja. Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo. Bez Ciebie, Czytelniku, mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś. Miłego dnia!
    Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!