Pancakesy owsiano-kokosowe

 naleśniki

Pancakes to amerykańskie naleśniki, mniejsze i grubsze, ale właśnie to w nich najlepsze. Można je jeść z różnymi dodatkami. Popularny jest syrop klonowy, chociaż u nas, w Polsce, owoce i bita śmietana raczej ma pierwszeństwo. Teraz zaczyna się sezon wielu pysznych owoców, warto więc je wykorzystać jako uzupełnienie smaku tych małych cudeniek. Rzadko jadam pancakesy, ale teraz, gdy skomponowałam ten przepis, zmieni się to na pewno. Zrobiłam je tydzień temu i już mam na nie znów ochotę. Pyszne, puszyste, nie za słodkie i lekko kokosowe… Bez niczego były genialne, długo świeże i miękkie. A z sosem śmietanowo-cytrynowym… Mhmm… Mniam 🙂 Szkoda, że akurat nie miałam ani sosu truskawkowego, ani truskawek, by go zrobić. Byłby idealny do pancakes. Skorzystałam z porad Aleex, która z kolei wzięła przepis od autorki bloga Kwestia Smaku, ale zmieniłam przepis na własną wersję i nieco zdrowszy dzięki jogurtowi i płatkom owsianym. Te ostatnie mogą w całości zastąpić zwykłą białą mąkę, można je też pominąć. Smak będzie jednak inny. Ilość cukru zależy od Waszych preferencji i tego, z czym podasz pancakesy. Zawsze można dodać w trakcie, chociaż lepiej, by był to wtedy cukier puder, aby lepiej się rozprowadził.

Składniki na 24 pancakesy:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 135 g jogurtu naturalnego (1 małe opakowanie marki własnej z Lidla, mój i Zuzi ulubiony)
  • 75 g masła
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • pół laski wanilii lub małe opakowanie cukru wanilinowego

Przygotowanie:

  1. Masło roztop w garnuszku i odstaw do przestudzenia. Ja miałam resztkę laski wanilii, już bez ziarenek, ale dodałam do roztopionego masła, zanim zdjęłam garnek z ognia. Wymieszałam i zostawiłam tak razem, aby reszta ziarenek i aromat laski przeszedł do masła. Potem dodałam do ciasta parę kropel aromatu wanilinowego.
  2. Płatki i cukier (oraz cukier wanilinowy, jeśli dajesz) wsyp do mini malaksera. Zmiksuj prawie na mąkę. 
  3. Do wysokiej miski wsyp mąkę, dodaj zmiksowane płatki z cukrem, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe.
  4. W osobnej misce roztrzep trzepaczkę jajka, dodaj do nich mleko i jogurt. Przelej do suchych składników. Dolej wodę i zmiksuj do połączenia.
  5. Z masła wyjmij laskę wanilii. Masło wlej do masy i znów zmiksuj do puszystości. Odstaw ciasto na 15 minut, aby odpoczęło.
  6. Smaż pancakesy na suchej teflonowej patelni na rumiano ok 2-3 minutki z jednej strony i z 1 minutkę z drugiej. Ja tam smażyłam na oko 🙂 Usmażone przełóż do lekkiego przestudzenia na kratkę, potem układaj na talerzu. Najfajniej wyglądają ułożone w stosik.
Jestem Ania, mocno nieidealna matka, kucharka amatorka i samouk oraz roztargniona blogerka. Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami. Bloguję, bo to moja pasja. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo. Bez Ciebie, Czytelniku. mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś. Miłego dnia!
Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!