You are currently viewing Pancakesy owsiano-kokosowe

Pancakesy owsiano-kokosowe

()

Pancakes to amerykańskie naleśniki, mniejsze i grubsze, ale właśnie to w nich najlepsze. Można je jeść z różnymi dodatkami. Popularny jest syrop klonowy, chociaż u nas, w Polsce, owoce i bita śmietana raczej ma pierwszeństwo. Pancakes owsiano-kokosowe moja wariacja tych puszystych naleśników, którym według mnie bliższej do placuszków. Pyszne, puszyste, nie za słodkie i lekko kokosowe… Bez niczego były genialne, długo świeże i miękkie. A z sosem śmietanowo-cytrynowym… Mhmm… Mniam 🙂

Szkoda, że akurat nie miałam ani sosu truskawkowego, ani truskawek, by go zrobić. Byłby idealny do pancakes. Skorzystałam z porad Aleex, która z kolei wzięła przepis od autorki bloga Kwestia Smaku, ale zmieniłam przepis na własną wersję i nieco zdrowszą dzięki jogurtowi i płatkom owsianym. Te ostatnie mogą w całości zastąpić zwykłą białą mąkę, można je też pominąć. Smak będzie jednak inny. Ilość cukru zależy od Waszych preferencji i tego, z czym podasz pancakesy. Zawsze można dodać w trakcie, chociaż lepiej, by był to wtedy cukier puder, aby lepiej się rozprowadził.

Składniki na 24 pancakesy owsiano-kokosowe:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 135 g jogurtu naturalnego (1 małe opakowanie marki własnej z Lidla, mój i Zuzi ulubiony)
  • 75 g masła
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • pół laski wanilii lub małe opakowanie cukru wanilinowego

Przygotowanie:

  1. Masło roztop w garnuszku i odstaw do przestudzenia. Ja miałam resztkę laski wanilii, już bez ziarenek, ale dodałam do roztopionego masła, zanim zdjęłam garnek z ognia. Wymieszałam i zostawiłam tak razem, aby reszta ziarenek i aromat laski przeszedł do masła. Potem dodałam do ciasta parę kropel aromatu wanilinowego.
  2. Płatki i cukier (oraz cukier wanilinowy, jeśli dajesz) wsyp do mini malaksera. Zmiksuj prawie na mąkę.
  3. Do wysokiej miski wsyp mąkę, dodaj zmiksowane płatki z cukrem, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe.
  4. W osobnej misce roztrzep trzepaczkę jajka, dodaj do nich mleko i jogurt. Przelej do suchych składników. Dolej wodę i zmiksuj do połączenia.
  5. Z masła wyjmij laskę wanilii. Masło wlej do masy i znów zmiksuj do puszystości. Odstaw ciasto na 15 minut, aby odpoczęło.
  6. Smaż pancakesy na suchej teflonowej patelni na rumiano ok 2-3 minutki z jednej strony i z 1 minutkę z drugiej. Ja tam smażyłam na oko 🙂 Usmażone przełóż do lekkiego przestudzenia na kratkę, potem układaj na talerzu. Najfajniej wyglądają ułożone w stosik.

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.