Owsiane naleśniki z pastą jaglano-serową i domowym dżemem z kiwi

I kolejny piątek z obiadem na słodko, trochę odeszłam od ryby, ale koniecznie muszę do niej wrócić. Stęskniłam się. 🙂 Dzisiejsze naleśniki są połączeniem moich dwóch przepisów na tradycyjne i na dziurkowane – zrobiłam je w nowy sposób, dodając zmielone płatki owsiane. Najlepsze są na słodko. Jeśli jednak pominiesz cukier w składzie naleśników, sprawdzą się też na wytrawnie. Ja podałam je z własnej roboty dżemem z kiwi i pastą, której nie słodziłam, aby nie było za słodko. Spokojnie możesz dodać do niej cukru pudru lub miodu, jak lubisz. Szczególnie, jeśli naleśniki podasz na deser. Wtedy wyższy poziom słodkości jest wręcz pożądany 😉

 

Przypominam skromnie, że już jutro startuje moja Akcja Kulinarna Tydzień z KIWI. Zapraszam 🙂

 

Składniki na ok 10-11 naleśników:

 

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka płatków owsianych lub mąki owsianej pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70-75 g masła lub margaryny min. 70% tłuszczu
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka cukru (można pominąć)

Pasta jaglano-serowa:

 

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie, ja nie dałam)
  • 2 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny
  • ok 1/3 ilości kaszy jaglanej ugotowanej wg proporcji z tego przepisu (czyli 1/3 szklanki suchej kaszy)
  • opcjonalnie cukier puder lub miód

Ponadto:

 

  • domowy dżem z kiwi
  • 1-2 banany i/lub kiwi lub inne ulubione owoce
  • jogurt naturalny
  • płatki owsiane do posypania.

 

/Użyłam szklanki o pojemności 250 ml/

 

Przygotowanie:

 

  1. Płatki owsiane do ciasta zmiksuj w malakserze z cukrem prawie na mąkę. Przesyp do dużej miski i dodaj resztę suchych składników.
  2. W garnuszku roztop masło lub margarynę. Odstaw do przestudzenia.
  3. Do suchych składników wbij jajka, wlej mleko i wodę. Zmiksuj do połączenia.
  4. Wlej przestudzony tłuszcz i miksuj kilka chwil do nabrania puszystości ciasta. Odstaw je na jakiś kwadrans, aby odpoczęło.
  5. Naleśniki smaż na dużej patelni bez dodatku tłuszczu na większym ogniu. Nakładaj po ok 1 chochlę ciasta na porcję i smaż ok 1-2 minutki na pierwszej stronie i nieco krócej po odwróceniu.
  6. W misce wymieszaj ze sobą twaróg i kaszę jaglaną, ewentualnie z cukrem, śmietaną lub miodem, najlepiej widelcem. Rodzynki drobno pokrój i dodaj do pasty. Dobrze wymieszaj.
  7. Na środek naleśnika nałóż 3-4 łyżki pasty, rozsmaruj. Na nią nałóż dżem z kiwi – 2-3 łyżeczki lub więcej. Rozsmaruj i zwiń w rulon. Przekrój na pół.
  8. Naleśniki podawaj polane jogurtem naturalnym, udekorowane plastrami banana lub innymi owocami i posypane płatkami owsianymi. Smacznego!

 

Jestem Ania, nieidealna matka, kucharka samouk oraz roztargniona blogerka.
Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami kulinarnymi i rodzicielskimi. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Bloguję, by pokazać innym, na czym to polega. Bloguję, bo to moja pasja.

Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo.
Bez Ciebie, Czytelniku, mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś.
Miłego dnia!

Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!