Frittata bez smażenia z młodymi ziemniaczkami i szpinakiem

frittata z piekarnika

 

Frittata to rodzaj pieczonego omletu z dodatkami. Frittatę można przygotować na 3 sposoby:

  • podsmażyć na patelni wszystkie wymieszane składniki, a potem włożyć do piekarnika i piec do ścięcia – tutaj konieczna jest patelnia, którą można włożyć do piekarnika i np. ma odpinaną rączkę,
  • można usmażyć pod przykryciem na małym ogniu
  • upiec, bez wcześniejszego smażenia.

 

Jeszcze kilka dni temu nie wiedziałam, co to frittata. Być może kiedyś o niej słyszałam, ale nie pamiętam. I bez świadomości wszystkich opcji wykonania, zrobiłam intuicyjnie ostatnią po raz pierwszy w życiu. Wyszło super. Proste, w miarę szybkie i bardzo smaczne danie, świetne na ciepło i na zimno, na obiad, jak i na śniadanie, czy kolację. Smak będzie zależał od tego, co damy do środka. A można dać prawie wszystko: warzywa, ziemniaki, wędlinę, różne sery… Co tam napatoczy się w lodówce. Ważne, by mięso i warzywa nie były surowe, ale już ugotowane, usmażone czy upieczone. Mi zostały z niedzieli młode ziemniaczki, a nie miałam na nie pomysłu. I nagle przypomniałam sobie o frittacie, którą widziałam na blogu kulinarnym Kwestia Smaku kilka dni wcześniej. I to był strzał w dziesiątkę. Sprawdź, co masz w lodówce i spraw sobie fajny zdrowy posiłek. 🙂 Smacznego!

Składniki na 2-3 porcje:

 

  • 5 jajek wielkość M lub 4 większe
  • 6-7 małych ugotowanych w mundurkach młodych ziemniaków, np. z poprzedniego obiadu
  • ok 1/3 op. mrożonego szpinaku w bryłkach, rozmrożony
  • 3-4 plastry ulubionej szynki
  • 2 plastry sera żółtego lub 3 łyżki startego
  • sól ziołowa, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony
  • masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:

  1. Piekarnik włącz na 200°C.
  2. Ziemniaki można obrać ze skórki lub nie, jak kto lubi. Pokrój je w ćwiartki. Dno naczynia żaroodpornego (najlepiej okrągłego) wysmaruj masłem. Ja użyłam domowego masła czosnkowego. Wyłóż kawałki ziemniaków.
  3. Szpinak lekko odsącz na ręczniku papierowym. Palcami rozdrobnij i rozłóż między i na ziemniakach. Całość dopraw solą i pieprzem mielonym. Na górę połóż plastry szynki – u mnie drobiowa.
  4. W kubku/garnuszku/głębokim talerzu roztrzep widelcem jajka. Można też zmiksować mikserem jak na omlet. Frittata będzie bardziej puszysta. Wiem też, że niektórzy dodają mleko i mąkę do jajek, ja nie dałam, do jajecznicy też mleka nie daję. Jeśli jednak chcesz, możesz roztrzepać z jajkami 2 łyżki mleka.
  5. Dopraw jajka solą ziołową (ja dałam ok 2/3 łyżeczki) i pieprzami w ilości wg uznania. Możesz też dodać paprykę słodką lub ostrą mielona, pokrojony szczypiorek lub koperek lub inne zioła i przyprawy. Co kto lubi. Dodaj starty ser lub porwany na małe kawałeczki ser żółty w plastrach. Wymieszaj i rozlej równomiernie na ziemniaki, szpinak i szynkę.
  6. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Piecz 10-15 minut do ścięcia i lekkiego zrumienienia.
Jestem Ania, nieidealna matka, kucharka samouk oraz roztargniona blogerka. Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami kulinarnymi i rodzicielskimi. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Bloguję, by pokazać innym, na czym to polega. Bloguję, bo to moja pasja. Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo. Bez Ciebie, Czytelniku, mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś. Miłego dnia!
Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!