Domowy dżem z kiwi – łatwy, super przepis

Dżemy to owocowe przetwory uzyskane z owoców całych lub rozdrobnionych ugotowanych w dużej ilości cukru. Niestety, najczęściej spotykane dżemy na półkach sklepowych zawierają, poza dużą dozą cukru, syrop glukozowo-fruktozowy, który nie jest wskazany w diecie. Sklepowe dżemy mogą zawierać minimum 35 g owoców w gotowym dżemie. Takie są wymogi. Mało, prawda? Można i warto więc zrobić dżem samemu, gdzie zawartość owoców będzie wynosić przynajmniej 50-60%. W moim to prawie 80%!

 

Kiedyś myślałam, że zrobienie dżemu jest trudne. Ostatnio poszukałam informacji, a sobotę zrobiłam swój pierwszy dżem i to z kiwi. Jest pyszny i prosty! Może nie jest najtańszy… Albo i jest. Kiwi kosztowało mnie niecałe 4 zł, bo kupiłam w promocji. Cukier też drogi nie jest. Za słoik kupnego dżemu z kiwi zapłaciłabym minimum 4 zł… Jak dla mnie zawiera tylko za dużo cukru, przy czym standardowo daje się 0,5 kg cukru na 1 kg owoców… Następnym razem na pewno dam mniej. Każdy jednak będzie lubił inny poziom słodkości, więc warto testować. Ważny jest też rodzaj owoców, przy określaniu ilości cukru. Jeszcze niedawno nie wiedziałam, że można zrobić dżem z kiwi. Tymczasem kiwi zawiera mnóstwo pektyn, więc śmiało się nadaje, także jako dodatek żelujący do innych dżemów. Przy połączeniu z innymi owocami kiwi nabiera smaku tego drugiego owocu, więc staje się niewyczuwalny. Mi wyszły niepełne dwa słoiczki po nieco mniejszych dżemach, bo Zuzia podjadała kiwi, gdy je kroiłam, a potem zjadłyśmy nieco gotującego się jeszcze dżemu. 🙂 Świetnie smakuje z kaszą jaglaną.

 

Składniki na 2 nieduże słoiczki:

 

  • 8-9 kiwi (ok 900 g – moich po obraniu wyszło ok 700 g)
  • ok 2/3 szklanki cukru (ok 200 g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

 

Przygotowanie:

 

  1. Kiwi obierz cienko ze skórki, usuń twarde końcówki. Umyj z resztek włosków. Pokrój w drobną kostkę.
  2. Owoce wrzuć do garnka i zasyp cukrem. Wstaw na duży gaz. Dodaj sok z cytryny, przemieszaj i zagotuj. Co jakiś czas mieszaj, aż cukier się rozpuści.
  3. Gdy owoce się zagotują, zmniejsz ogień na mały, ale taki, aby podtrzymać gotowanie. Duś bez przykrycia ok 1 godzinę.
  4. Początkowo wystarczy mieszać co kilka minut. Po 30-40 minutach trzeba robić to zdecydowanie częściej, bo łatwo przypalić.
  5. Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoików. Zakręć i odwróć do góry nogami. Zostaw tak aż do całkowitego wystudzenia. Możesz je też pasteryzować.

 

Moje rady:

 

  1. Testuj dżem z różną ilością cukru, aż uzyskasz taki, który najbardziej trafi w Twoje kubki smakowe. Ale, ale! Ilość cukru zależy od Twoich preferencji smakowych oraz od tego, jak długo dżem ma postać. Im więcej cukru, tym dłuższa trwałość.
  2. Jeśli nie wiesz, czy dżem jest już gotowy, schłódź w zamrażalniku mały talerzyk. Na niego rozlej niewielką ilość dżemu. Jeśli zacznie tężeć, jest gotowy.

 

Jestem Ania, mocno nieidealna matka, kucharka amatorka i samouk oraz roztargniona blogerka. Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami. Bloguję, bo to moja pasja. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo. Bez Ciebie, Czytelniku. mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś. Miłego dnia!
Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!