Domowe paluszki serowe na słono z cebulką i na ostro z chili

()
Szukałam dwa dni temu całkiem czegoś innego, kiedy trafiłam na przepis Pani Moniki na ciasteczka z oliwkami, który od razu chciałam sprawdzić. Zgodnie z tym, co o mnie mówi mój kochany mąż, że nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła, troszkę namieszałam w przepisie. Ale z sukcesem! Nie miałam majonezu w domu, ale miałam masło. Oliwek nie jadamy, bardzo ich nie lubię. Ale pomyślałam, czy nie dać cebulki, aby uzyskać efekt paluszków o smaku serowo-cebulowym. No i się udało! O wiele lepsze, niż sklepowe, bo nie o smaku z aromatu, ale z prawdziwych składników. Jedyne co mi nie wyszło to to, że te ostre nie były tak ostre jak zamierzałam i ogólnie miały ciut za mało soli, co jednak rekompensuje je sól na wierzchu. Jednak jadła je też Zuzia i to z jakim apetytem, więc wyszło to na dobre. Tym, co lubią wyraźne smaki, proponuję dodać 0,5 do 1 łyżeczki soli zamiast szczypty i więcej pikantnych przypraw do tej ostrej wersji. A tę cebulkową polecam upiec w formie krakersów, bo ten smak najbardziej przypominają! Są też nieco bardziej kruche niż te ostre, pewnie za sprawą większej ilości tłuszczu. Za to wszystko długo zachowują świeżość i kruchość. Ba, mąż mi dziś powiedział, że z każdym dniem są coraz lepsze 😀 Upiekłam je we wtorek po południu. Część przechowuję w zamkniętym pudełku, a trochę w tych szklankach zawsze w pogotowiu na mały głodzik. I wciąż są super, w ogóle nie zmiękły. Serdecznie polecam!

Po lewej wersja na ostro, a po prawej serowo-cebulowa.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej + 1-2 łyżki 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki miękkiego masła lub majonezu
  • 50-60 g startego sera żółtego (ponad pół szklanki 250 ml)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cebulki posmażonej na rumiano na maśle (ja miałam po około pół małej czerwonej i białej)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 2-3 szczypty chili pieprz cayenne
  • po 1-2 szczypty słodkiej papryki mielonej i pieprzu mielonego
  • sól morska gruboziarnista

Przygotowanie:

  1. Śmietanę wymieszaj porządnie w misce z majonezem lub masłem i z jajkiem. Wsyp mąkę, szczyptę soli, pieprzu i papryki słodkiej oraz ser żółty i proszek do pieczenia.
  2. Zagnieć ciasto do całkowitego połączenia składników. Możesz to zrobić ręcznie lub w malakserze. Podziel ciasto na pół.
  3. Do jednej części dodaj usmażoną cebulkę, cukier i 1-2 łyżki mąki. Możesz tez dodać jeszcze nieco soli. Ponownie zagnieć, formując kulkę.
  4. Do drugiej części dodaj ostrą paprykę i chili pieprz cayenne. Możesz też dodać bardzo drobno pokrojoną świeżą paprykę słodką lub ostrą. Ponownie zagnieć, formując kulkę.
  5. Przykryj obie kulki ciasta przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny, aby odpoczęło. Moje odpoczywała sporo dłużej, bo myłam w międzyczasie naczynia. 🙂
  6. Każdą kulkę ciasta rozwałkuj cienko na ok 0,5 cm grubości. Posyp 1-2 łyżeczkami soli gruboziarnistej i delikatnie dociśnij, wałkując. Nożem wykrój cienkie paski, max 1 cm. Mogą być dowolnej długości, jak lubisz. Każdy pasek delikatnie zroluj na blacie, nadając mu kształt paluszka. Przyznam szczerze, że tego dnia nie miałam już sił na tę zabawę, więc tylko część paluszków tak wykonałam.
  7. Paluszki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Piecz w 180 stC ok 10 minut, aż ładnie się zrumienią.

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.