Jak ugotować sypki ryż?

Niby każdy kiedyś gotował ryż, ale ile razy naprawdę dobrze to wyszło, czyli ryż był sypki i nie kleił się? Przyznam się, że mi nie wychodziło najlepiej. Nieraz się rozgotował albo przywarł do dna. Z torebki też nie zawsze wyszedł idealnie, ale do ideału było mu wtedy bliżej. Postanowiłam sprawdzić, o co tu chodzi i jak ugotować sypki ryż. Robiąc risotto miałam pyszny sypki ryż, więc ugotować na sypko też chciałam. Poszukałam informacji w sieci. Porad, jak ugotować ryż na sypko jest mnóstwo. Sposobów chyba z tysiące. Inspirując się wieloma, przygotowałam swój ryż. Za pierwszym razem jeszcze nie był idealny. Za drugim już lepiej, mąż uznał, że trochę się kleił, ale dało się go łatwo rozsypać. Ale wydaje mi się, że jeszcze muszę nad nim popracować. Póki co, poniższa metoda jest najlepsza. Ryż jest o niebo smaczniejszy niż większość porcji, które kiedykolwiek przygotowałam. 🙂 Żałuję, że wcześniej nie poszłam w tej sferze po rozum do głowy.

Kocowanie, czyli owijanie w koc, nie tylko pozwala dojść ryżowi w spokoju bez naszego udziału. Owinięty w koc garnek można jeszcze schować w ciepłe miejsce i tam może przeczekać kilka godzin, aż nadejdzie pora podania. Może gorący nie będzie, ale ciepły jak najbardziej. I smaczny.

 

Składniki na 2-3 porcje:

 

  • 0,5 szklanki* ryżu białego długoziarnistego  (ok 130 g)
  • 1 szklanka wody zimnej
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, max pół łyżeczki

 

Przygotowanie:

 

  1. Ryż przesyp na drobne sito i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Płucz parę chwil, aż spływająca woda stanie się czysta.
  2. W garnku, najlepiej z powłoką zapobiegającą przywieraniu, roztop masło. Wrzuć ryż i wymieszaj, aby każde ziarenko pokryło się tłuszczem. Smaż 1-2 minutki na średnim ogniu.
  3. Wlej zimną wodę i posól. Wymieszaj dobrze, przykryj pokrywką (z dziurką na ujście pary) i zostaw do zagotowania.
  4. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz gaz na minimalny, tak, by podtrzymać gotowanie. Gotuj pod przykryciem 15 minut, aż ryż wchłonie całą wodę i powstaną „kratery”, takie dziurki (jak przy gotowaniu kaszy jaglanej)
  5. Przygotuj ręcznik, najlepiej gruby, i szmatkę kuchenną. Połóż na blacie ręcznik, na nim szmatkę, a na tym podstawkę żaroodporną.
  6. Zdejmij garnek z ognia i postaw na podstawce. Nie zdejmuj pokrywki. Owiń szczelnie szmatką, a potem ręcznikiem. Odstaw na minimum 15-20 minut, aby ryż doszedł. Możesz go zostawić nawet dłużej, bo pozostanie ciepły jeszcze parę godzin. Oczywiście, jeśli w pomieszczeniu nie ma zbyt zimno lub przeciągu.
  7. Gotowy ryż poskrob widelcem, bo wydaje się być zwartą kupką, ale łatwo się rozsypuje. Można ugotować go z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami, ale i taki smakuje super.
*pojemność 250 ml

 

Jestem Ania, mocno nieidealna matka, kucharka amatorka i samouk oraz roztargniona blogerka. Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami. Bloguję, bo to moja pasja. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo. Bez Ciebie, Czytelniku. mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś. Miłego dnia!
Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!