Zapiekanka z kaszy jaglanej z kurczakiem curry, porem i kluskami śląskimi

Od wczoraj planowałam zrobić tę zapiekankę, jakoś tak nagle powstała w mojej głowie. Dosłownie już ją widziałam. Udało mi się ją zrobić tak, jak założyłam. No może, nie do końca – nie przewidywałam wczoraj klusek 🙂 Ale że nam zostały ugotowane w nadmiarze, a szkoda wyrzucać, mrozić bez sensu, bo stracą swój smak, to poszły do zapiekanki. Można je pominąć. Ale wyszło rewelacyjnie w poniższym połączeniu. Mój mąż bardzo sobie chwalił to danie. Zuzi też smakowało. Razem wylizywałyśmy palcami resztki sosu z patelni i podjadałyśmy kaszę z garnka, zanim powstała zapiekanka. 🙂 Kasza sama w sobie też tak mi zasmakowała, że zamierzam wykorzystać ją do jakiegoś deseru. Tylko najpierw muszę pójść do sklepu, bo się skończyła 🙂

 

Składniki:

  • niepełna szklanka kaszy jaglanej
  • ok 2 i 1/4 szklanki wody do ugotowania kaszy
  • 2-3 szczypty soli
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 mniejsze filety z kurczaka (ok 350 g)
  • 1 duży por bez zielonej końcówki (ok 150-200 g)
  • pół szklanki wody
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 ząbek czosnku
  • po ok pół łyżeczki: pieprzu i soli ziołowej, papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 50-70 g startego drobno żółtego sera
  • 5 ugotowanych klusek śląskich (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj i osusz. Pokrój w kostkę średniej wielkości i przełóż na talerz lub do miseczki. Posyp curry i wymieszaj, aby przyprawa dobrze się rozprowadziła na każdym kawałeczku. Owiń folią spożywczą i odstaw na czas przygotowywania reszty składników.
  2. Kaszę jaglaną ugotuj na sypko wg porad w tym wpisie. Zostaw na palniku kilka minut, po czym zdejmij na bok, np. na podstawkę żaroodporną.
  3. Por umyj, usuń część z korzeniami i z mocno zielonym rozgałęzieniem. Pokrój w nie za grube plastry. 
  4. Czosnek obierz i drobniutko pokrój. Kluski pokrój w cieńsze plasterki.
  5. W szklance wymieszaj zimną wodę ze śmietaną, pieprzem ziołowym, solą ziołową i papryką mieloną.
  6. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem na dnie i brzegach. Wyłóż połową kaszy jaglanej i wyrównaj.
  7. Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzucaj pojedynczo kawałki filetów. Smaż na dużym ogniu parę minut, do zbrązowienia. Obracaj pojedynczo. Gdy obrócisz wszystkie, smaż jeszcze z minutkę.
  8. Wrzuć por i czosnek. Po chwili wymieszaj i zmniejsz trochę gaz. Smaż ok 3-4 minut, często mieszając. Wlej wodę ze śmietaną i przyprawami. Dobrze połącz z kurczakiem i warzywami. Możesz posypać jeszcze niewielką ilością curry. Duś 2-3 minutki, od czasu do czasu mieszając.
  9. Połowę mięsa z porem wyłóż na kaszę, polej częścią sosu. Wyrównaj i posyp połową żółtego sera. Na to wyłóż resztę kaszy, wyrównaj i dodaj pozostałe mięso. Na to ułóż pokrojone kluski śląskie. Polej je resztą sosu z patelni. Posyp żółtym serem.
  10. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180stC ok 20 minut.

Produkty potrzebne do wykonania tego pysznego obiadu znajdziesz w sklepie internetowym z Superfood: www.sklepagnex.pl.

Jestem Ania, nieidealna matka, kucharka samouk oraz roztargniona blogerka. Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami kulinarnymi i rodzicielskimi. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Bloguję, by pokazać innym, na czym to polega. Bloguję, bo to moja pasja. Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo. Bez Ciebie, Czytelniku, mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś. Miłego dnia!
Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!