Szybkie ciasto marmurkowe kokosowo-orzechowe

Miałam wielką ochotę na coś słodkiego… Zmieniłam znany już wam przepis na szybkie ciasto czekoladowe, które zrobiłam zresztą w dwóch innych wersjach niedawno, ale były zbyt podobne, więc ich nie opisałam. I znów wyszło super smacznie, tanio i zdrowo. A to dzięki zmniejszeniu ilości białej mąki na rzecz zmielonych płatków owsianych oraz zamianie masła na olej. Zrobiłam je wczoraj i na ciepło nie smakowało mi tak dobrze, jak dziś rano. Było wyśmienite. Tylko polewy z czekolady mi brakowało, a miałam na nią chrapkę. Niestety nie miałam w domu, a kakaowej nie miałam ochoty robić – to nie to samo 🙂

Składniki:

  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 2/3 szklanki cukru + 1-2 łyżeczki
  • op. cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 2/3 szklanki orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1-2 łyżki rodzynek bez konserwantów
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w niewielkiej ilości wody
  • 1,5 szklanki mleka

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zmiel w mini malakserze na średnio drobno. Przesyp do miski, dodaj mąkę, 2/3 szklanki cukru i proszek do pieczenia. Wymieszaj suche składniki.
  2. Do suchych składników wbij jajka, wlej mleko i olej. Trzepaczką bardzo dokładnie wymieszaj.
  3. 1/3 masy przelej do drugiej miski. Do reszty wsyp wiórki kokosowe i cukier wanilinowy lub aromat. Wymieszaj.
  4. W mini malakserze rozdrobnij orzechy włoskie na drobno. Przesyp do drugiej miski. Dodaj do nich kakao, rodzynki, rozpuszczoną kawę i 1-2 łyżeczki cukru. Dobrze połącz trzepaczką.
  5. Formę natłuść niewielką ilością oleju i wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Wlej jasną masę. Łyżką nakładaj ciemną masę, robiąc łatki. Na koniec przejedź łyżką zygzakiem, aby jasne pomieszało się z ciemnym.
  7. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz ok 40 minut w temperaturze 170 st.
  8. Podawaj ostudzone. Najlepsze z ganaszem czekoladowym posypanym dodatkową porcją lekko zmielonych orzechów włoskich, niestety tym razem nie miałam do niego składników, a bardzo brakło tego smaku. Polecam! 


Używałam do odmierzania szklanki o pojemności 200ml. Więcej o odmierzaniu napiszę już wkrótce w poradach kuchennych. Zapraszam. 

    Produkty potrzebne do wykonania tego szybkiego i smacznego ciasta znajdziesz w sklepie internetowym z Superfood: www.sklepagnex.pl.

     

      Superfood w Twojej kuchni

      Jestem Ania, mocno nieidealna matka, kucharka amatorka i samouk oraz roztargniona blogerka. Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami. Bloguję, bo to moja pasja. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo. Bez Ciebie, Czytelniku. mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś. Miłego dnia!
      Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!