Serowe nuggetsy z kurczaka


Składniki na 2 porcje:

  • 2 nieduże filety z kurczaka
  • 2-3 łyżki startego żółtego sera
  • 2-3 bułki tartej
  • 1 jajko
  • przyprawy
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj i osusz. Pokrój w grubą kostkę. Każdy kawałek przypraw w ilości wg uznania: solą lub solą ziołową, pieprzem mielonym i ziołowym, opcjonalnie ziołami prowansalskimi i słodką mieloną papryką. Wetrzyj przyprawy w mięso i odstaw je na kilkanaście minut. Będzie smaczniejsze.
  2. W głębokim talerzu lub miseczce dobrze wymieszaj ze sobą starty ser i bułkę tartą. Możesz część lub całą bułkę tartą zastąpić mocno pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
  3. Jajko roztrzep, możesz je też trochę przyprawić. Maczaj w nim każdy kawałek mięsa, a potem obtocz w panierce. Dobrze dociśnij ser do kurczaka.
  4. Nuggetsy smaż na większej ilości tłuszczu po 3-5 minut z każdej strony (zależy od grubości mięsa), aż się mocno zrumienią. Wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  5. Serowe nuggetsy mogą stanowić pyszny dodatek do frytek domowych, pieczonych ziemniaczków, a także do ryżu z ostrym warzywnym chili con carne. Mojej Zuzi strasznie smakuje takie mięsko. Staram się nie za często dawać jej smażone, ale od czasu do czasu nie zaszkodzi. Aż się doprasza o kolejną porcję z naszych talerzy! 🙂 Smacznego!
Jestem Ania, mocno nieidealna matka, kucharka amatorka i samouk oraz roztargniona blogerka. Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami. Bloguję, bo to moja pasja. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo. Bez Ciebie, Czytelniku. mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś. Miłego dnia!
Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!