Najszybszy sos pomidorowy

Masz ochotę na spaghetti, a nie masz w domu pomidorów i/lub nie chce Ci się robić tak długo tego oryginalnego sosu? Przygotuj pyszny, ale najprostszy i najszybszy sos pomidorowy!

Składniki:

  • woda
  • 2-3 kopiaste łyżeczki koncentrat pomidorowy
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • oregano, bazylia, sól ziołowa, pieprz mielony i opcjonalnie ziołowy
  • 1/2 – 1 łyżeczki cukru.

Przygotowanie:

  1. W garnku połącz śmietanę z 1/3 szklanki wody i koncentratem pomidorowym.
  2. Zagotuj i przypraw wg uznania. Możesz dolać jeszcze trochę wody, jeśli jest za gęsty lub wydaje Ci się zbyt pomidorowy. Dodaj cukier, żeby sos nie był za kwaśny, ale nie za dużo, by  go nie przesłodzić. Gotuj 2-3 minutki na małym ogniu, koniecznie pod przykryciem, bo bardzo chlapie. Często mieszaj.
  3. Tak przygotowany sos może podchodzić wodą na talerzu, więc opcjonalnie zagęść go łyżką mąki rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody/sosu. Podawaj z czym chcesz – z makaronem, do zapiekanki, do mięsa… I obiad gotowy! Smacznego!
Jestem Ania, mocno nieidealna matka, kucharka amatorka i samouk oraz roztargniona blogerka. Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami. Bloguję, bo to moja pasja. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo. Bez Ciebie, Czytelniku. mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś. Miłego dnia!
Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!