Pasta szpinakowo-jajeczna

Składniki:

  • ok 300 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 1 mała marchewka
  • 3 jajka
  • 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • ok 100 g sera wędzonego Rolada ustrzycka lub podobnego
  • pieprz mielony, sól ziołowa, natka pietruszki świeża lub suszona
  • 2 porządne łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Ser żółty zetrzyj na tarce, najlepiej z małymi oczkami.
  2. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
  3. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć szpinak i na malutkim ogniu rozmrażaj go, co jakiś czas mieszając. Gdy całkiem się rozmrozi dodaj startą marchewkę i wlej odrobinę wody (2-3 łyżki). Dodaj też kukurydzę. Wymieszaj i duś kilka minut, często mieszaj.
  4. Do sera dodaj jajka. Rozgnieć je widelcem. Dodaj gorący szpinak. Przypraw wg uznania i wszystko dokładnie przemieszaj widelcem.
  5. Pasta świetnie pasuje do naleśników i na kanapki. Smacznego!
Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!