Sos śmietanowo-serowy z kurczakiem i pieczarkami


Składniki na 3 porcje:

  • 1 średni filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-5 średnich pieczarek
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki wody
  • łyżka siekanego koperku, najlepiej świeżego
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • ok 50 g serka topionego dobrej jakości
  • przyprawy: sól ziołowa, pieprz mielony i ziołowy, papryka ostra mielona.

Przygotowanie:

  1. Mięso opłucz i pokrój w kostkę. Przypraw szczodrze przyprawami. Przemieszaj i odstaw na kilka minut. 
  2. Cebulę, czosnek i pieczarki obierz i umyj. Pieczarki pokrój w kostkę nie za dużą, cebulę drobniej posiekaj. Czosnek rozgnieć  nożem i pokrój drobniutko.
  3. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej i wrzuć mięso. Smaż na dużym ogniu do zrumienienia, nie mieszaj często. Najlepiej poodwracać kawałki pojedynczo. Gdy tylko się zrumienią, przełóż je na talerz, nie zbierając przy tym całego tłuszczu.
  4. Na patelnię wlej jeszcze odrobinę oleju i rozgrzej go. Wrzuć cebulę. Gdy zacznie się szklić dodaj czosnek, przemieszaj i dorzuć pieczarki. Dopraw nieco pieprzem mielonym i solą ziołową. Smaż na większym ogniu kilka minut, często  mieszając.

    Zmniejsz ogień i smaż jeszcze chwilę, aż pieczarki zaczną mięknąć i puszczać soki.

  5. Wlej wodę na patelnię i wymieszaj dobrze. Dodaj śmietanę i połącz całość. Duś kilka chwil, dodaj koperek, a potem mięso razem z sokiem, które puściło na talerzu. Na koniec wrzuć serek pokrojony na kawałki i mieszaj wszystko, aż całkowicie się rozpuści i połączy z sosem.
  6. Świetnie smakuje z ryżem lub makaronem. Smacznego!
Jestem Ania, mocno nieidealna matka, kucharka amatorka i samouk oraz roztargniona blogerka. Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami. Bloguję, bo to moja pasja. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo. Bez Ciebie, Czytelniku. mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś. Miłego dnia!
Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!