Roladki drobiowe ze szpinakiem i wędzonym serem w sosie cebulowo-śmietanowym


Składniki na 6 roladek:

  • 3 duże filety z kurczaka bez polędwiczek
  • ok 250 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego 
  • 2 duże cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok 50 g rolady ustrzyckiej lub innego dobrego wędzonego sera 
  • łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki, opcjonalnie suszonej
  • przyprawy: sól ziołowa, pieprz mielony i ziołowy, majeranek, zioła prowansalskie
  • opcjonalnie: 3 plastry boczku wędzonego surowego
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • musztarda stołowa
  • biała nić do owinięcia roladek
  • olej i masło do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso opłucz i osusz. Przetnij wzdłuż na pół. Rozbij cienko i równo, najlepiej przez warstwę folii spożywczej. 
  2. Wymieszaj ze sobą po ok 1 łyżeczce soli i pieprzu ziołowego, ziół prowansalskich i ok pół łyżeczki pieprzu mielonego oraz większą szczyptę majeranku. Posyp tym mięso z każdej stron, lekko wcierając przyprawy.
  3. Cebulę i czosnek obierz. Pół cebuli drobno pokrój, resztę dość grubo. Czosnek rozgnieć i drobniutko pokrój.
  4. Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Włącz piekarnik na 180stC.
  5. Na małej patelni rozgrzej trochę masła z olejem. Ja tym razem nie miałam masła, więc używałam tylko oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną drobno cebulkę i zeszklij na średnim ogniu. Gdy się zezłoci, przełóż ją na talerz, nie zbieraj całego tłuszczu. Wrzuć na patelnię bryłki szpinaku i na małym ogniu rozmróź je. Co jakiś czas przemieszaj. Gdy się rozpuści, dodaj trochę soli ziołowej, pieprzów i cebulkę.
  6. Po przestudzeniu szpinaku dodaj do niego starty ser, połącz i na koniec dodaj natkę pietruszki. Po wymieszaniu od razu nadziewaj mięso.
  7. Każdy kawałek fileta posmaruj cienko z jednej strony musztardą (ok 1 łyżeczki). Nałóż 1 łyżkę nadzienia. Zwiń roladkę. Każdą dobrze zwiąż nitką. Ja tam nigdy jej nie żałuję, potem jest zabawa w odwijanie 🙂 Ale przynajmniej mięso trzyma się.
  8. Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Na mocno rozgrzany tłuszcz połóż roladki. Smaż na dużym ogniu do zbrązowienia. Zrumień z obu stron, obsmaż też krótko boki. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Na dno nalej nieco wody. Na roladkach ułóż plastry boczku. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut.
  9. Na patelni po mięsie dodaj masło (1-2 łyżki) i po rozgrzaniu wrzuć cebulę. Zeszklij ją. Wrzuć czosnek i smaż jeszcze chwilę. Wlej nieco wody i wymieszaj. Zdejmij z ognia. Dodaj śmietanę i dobrze połącz. Jeśli zostało Ci trochę farszu lub uciekł z boków rolad przy ich zwijaniu (co mi się przytrafiło), dodaj go do sosu i dobrze wymieszaj.
  10. Po ok 25 minutach pieczenia roladek, zwiększ temperaturę do 200stC. Zdejmij chipsy powstałe z boczku. Odlej z naczynia większość sosu własnego mięsa. Wlej go prosto do sosu cebulowego, przemieszaj. Roladki poodwracaj i wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika.
  11. Sos cebulowo-śmietanowy wstaw na średni ogień i gotuj ok 10 minut do częściowego zredukowania. Po wyjęciu roladek z piekarnika, wlej na patelnię resztę powstałego z mięsa sosu i dobrze wymieszaj.
  12. Roladki są soczyste i pyszne. Pierwszy raz takie robiłam, ale na pewno nie ostatni. I Zuzi, i mężowi bardzo smakowało. Sos też pierwsza klasa. Polecam do ryżu lub do klusek śląskich. Smacznego!
Jestem Ania, mocno nieidealna matka, kucharka amatorka i samouk oraz roztargniona blogerka. Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami. Bloguję, bo to moja pasja. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo. Bez Ciebie, Czytelniku. mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś. Miłego dnia!
Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!