Składniki na 3-4 porcje:

  • pół średniej wielkości główki kapusty włoskiej
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki świeżego posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej lub zwykłej
  • pieprz mielony, pieprz i sól ziołowa 

Przygotowanie:

  1. Kapustę umyj i usuń głąby. Przekrój jeszcze na cztery części i cienko pokrój.

    Wrzuć do dużego garnka. Zalej wodą na poziom trochę mniej niż do połowy wysokości kapusty. Wstaw na gaz, zagotuj na dużym ogniu, często mieszając.

  2. Marchewki obierz i umyj. Zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  3. Gdy kapusta zmięknie i opadnie do wody, dodaj sól morską i trochę pieprzu mielonego. Dobrze wymieszaj i duś na dużym ogniu bez przykrycia, aż kapusta będzie prawie miękka. Odlej część wody.
  4. Dodaj marchewkę i zamieszaj. Duś do miękkości warzyw.
  5. Odlej prawie całą wodę i dopraw w niewielką ilością soli i pieprzu ziołowego. Duś 2-3 minutki, po czym odlej pozostałą wodę. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Duś jeszcze kilka chwil i zdejmij z ognia. Wrzuć posiekany koperek i dobrze połącz. Opcjonalnie możesz dodać śmietanę. Taka kapusta świetnie pasuje jako dodatek do wielu dań, np. gulaszu z fileta z kurczaka czy schabowego. Jest pyszna na ciepło, ale równie dobrze smakuje też na zimno. Smacznego!
Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!