Klasyczne ciasto jesienne, czyli szarlotka, inaczej jabłecznik. Uwielbiam takie szarlotki, które mają mało ciasta. Takie, które nie są przesłodzone ani nie mają cynamonu (którego nie lubię), a do tego mają bardzo dużo jabłek. W końcu to owoce mają być najważniejsze. Jabłecznik z pianką kokosową (która powstała z potrzeby wykorzystania białek, które mi zostały) na kruchym cieście z orzechami włoskimi jest pyszny, rozpływa się w ustach, a najlepszy jeszcze ciepły lub po podgrzaniu.

 

Przepis na tortownicę o średnicy ok 24 cm.

 

Składniki na jabłecznik:

  • jabłka prażone z rodzynkami przygotowane wg tego przepisu z ok 1,5-2 kg owoców
  • opcjonalnie 4-5 łyżeczek powideł śliwkowych

Pianka kokosowa:

  • 3 białka
  • 5 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 50 g roztopionego masła lub margaryny min. 80% tłuszczu
  • 5 łyżek wiórków kokosowych

Ciasto kruche:

  • 3 żółtka
  • 10 niepłaskich łyżek mąki pszennej tortowej
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub op. cukru waniliowego
  • 50 g masła
  • 50 g margaryny min. 80% tłuszczu

 

Przygotowanie:

  1. Do malaksera wsyp cukier na ciasto kruche, płatki owsiane i orzechy. Zmiksuj na drobno, prawie na mąkę – 1-2 minuty na dużych obrotach. Rozdziel białka od żółtek.
  2. Włącz piekarnik na 180°C. Przygotuj tortownicę. Posmaruj spód i boki lekko margaryną. Wyłóż papierem do pieczenia. Brzegi też wyłóż, jeśli chcesz. Mi łatwiej wyjąć później ciasto z formy.
  3. Dodaj pozostałe składniki na ciasto kruche. Mąkę z proszkiem przesiej. Zmiksuj do całkowitego połączenia składników.
  4. Wylep ciastem dno i brzegi tortownicy, w miarę równo. Wstaw do zamrażalnika.
  5. Białka wlej do miski i zacznij miksować na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania, gdy będą już białe i coraz gęstsze, wsyp stopniowo połowę cukru. Na koniec dodaj sok z cytryny. Resztę cukru wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Gdy białka będą sztywne, zmniejsz obroty o połowę i powoli wsyp cukier z mąką. Do gotowej masy wsyp wiórki kokosowe i ręcznie wymieszaj trzepaczką. Pianka mocno zmniejszy swą objętość.
  6. Wyciągnij tortownicę z ciastem. Dno możesz posmarować powidłami śliwkowymi. Wyłóż prażone jabłka z rodzynkami. Na górę wylej piankę i wyrównaj.
  7. Wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Piecz 45 minut w 180°C. Gdy pianka się zrumieni przedwcześnie, przykryj ciasto folią aluminiową matową stroną do góry.
  8. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Możesz podać posypane cukrem pudrem lub z bitą śmietaną czy lodami. Smacznego!

 

 

Smakowało? Daj znać w komentarzu!

Myślisz, że komuś bliskiemu spodoba się ten przepis? Udostępnij go!

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!