Zupa krem brokułowa z serem topionym


Składniki na 4-5 porcji:

  • 3-4 marchewki
  • 2-3 pietruszki
  • 1 seler mały
  • 1 kalarepa
  • 4 ziemniaki nieduże
  • 500 g brokułów świeżych (opcjonalnie mrożonych)
  • 100 g serka topionego, dobrej jakości, bez dodatków
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • po 1-2 małe łodyżki natki selera i lubczyku (lub suszony lubczyk pół łyżeczki)
  • łyżeczka świeżej siekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz ziołowy i mielony w ilości wg upodobania
  • ok 2 litry wody 
  • kilka kromek najlepiej czerstwego chleba (po 1- 1,5 kromki na porcję) na grzanki
  • 2-3 ząbki czosnku do natarcia grzanek


Przygotowanie:

  1. Warzywa obierz i umyj. Marchewkę i pietruszkę pokrój w mniejsze kawałki, seler i kalarepę przekrój na pół lub na cztery. Ziemniaki zostaw w całości. Brokuł podziel na różyczki i również opłucz. 
  2. Zagotuj wodę w dużym garnku. Nie sól. Wrzuć marchewkę, pietruszkę, seler, kalarepę i ziemniaki. Gotuj kilkanaście minut prawie do miękkości.
  3. Do warzyw dorzuć brokuły oraz natki selera i lubczyku. Gotuj do miękkości wszystkich warzyw. Pod koniec posól i dopraw według uznania.
  4. Wyciągnij z gotowego wywaru marchewki. Gdy trochę ostygną, pokrój w półplasterki lub grubszą kostkę. Resztę zmiksuj blenderem na gładko.
  5. Dodaj do zupy śmietanę, ser topiony i natkę pietruszki. Zblenduj razem i gotowe.
  6. W tosterze upiecz na złociście grzanki. Obierz czosnek i natrzyj nim każdą grzankę z obu stron. Pokrój w kostkę. Posyp nimi zupę na talerzu. Smacznego!
Jestem Ania, mocno nieidealna matka, kucharka amatorka i samouk oraz roztargniona blogerka. Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami. Bloguję, bo to moja pasja. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo. Bez Ciebie, Czytelniku. mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś. Miłego dnia!
Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!