Szybkie i proste ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi

Oryginalny przepis na szybkie ciasto czekoladowe pochodzi z bloga kotlet.tv. Moje jest wersją wzbogaconą orzechami i rodzynkami. Autorce oryginału bardzo dziękuję za przepis. Mój mąż zrobił ciasto czekoladowe w wersji podstawowej jakiś tydzień czy dwa temu, ale nie do końca wyszło, bo piekliśmy w za dużej temperaturze, więc spiekł się i wyszedł lekki zakalec w środku. Nasz piekarnik działa nie najlepiej. Jednak było pyszne, a dziś to już rewelacja. Polecam!

Składniki na formę 21 x 25 cm:

  • 3 niepełne szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao ciemnego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 50 g margaryny (min 80% tłuszczu)
  • 3 jajka
  • po kilka kostek drobno połamanej czekolady mlecznej i gorzkiej
  • pół szklanki rodzynek
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 1 małe jabłko dobrze umyte
  • kilkanaście kropel aromatu rumowego (ale może być też waniliowy lub pomarańczowy)

Dekoracja: 

  • po 1/3 tabliczki czekolady mlecznej i gorzkiej
  • 1-2 łyżki mleka
  • garść drobno posiekanych orzechów włoskich

 

Przygotowanie: 

  1. Masło i margarynę rozpuść i po zdjęciu z ognia dodaj 3-4 kostki czekolady mlecznej lub gorzkiej. Wymieszaj, aż do rozpuszczenia czekolady. Ostudź trochę. Ja roztopiłam czekoladę, bo brakło mi kakao, miałam tylko niepełne 2 łyżki. Jeśli masz go odpowiednio dużo, możesz zamiast rozpuszczonej czekolady dać 3 łyżki kakao.
  2. Włącz piekarnik na 170stC.
  3. Do dużej miski wsyp mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Wbij jajka, wlej mleko i tłuszcz z czekoladą. Dodaj aromat.
  4. Jabłko zetrzyj na drobnych oczkach razem ze skórką bezpośrednio do miski.
  5. Całość wymieszaj dokładnie trzepaczką. Mikser nie jest tym razem potrzebny 🙂
  6. Dodaj rodzynki, połamaną czekoladę i orzechy rozgniecione na drobniejsze w rękach. Dokładnie wymieszaj z ciastem.
  7. Formę delikatnie posmaruj margaryną lub masłem. Wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wyrównaj. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok 40-45 minut, do suchego patyczka.
  8. Przygotuj polewę. Do małego garnuszka lub rondelka połam obie czekolady. W większym garnku zagotuj wodę i postaw na nim mniejszy tak, by dno nie dotykało wody. Rozpuść czekoladę w takiej kąpieli wodnej. Pod koniec dodaj 1-2 łyżki mleka i dobrze połącz.
  9. Ciepłe ciasto posmaruj polewą i posyp posiekanymi orzechami. Smacznego!

 

Smakowało? Daj znać w komentarzu!

Myślisz, że komuś bliskiemu spodoba się ten przepis? Udostępnij go! 🙂

Jestem Ania, nieidealna matka, kucharka samouk oraz roztargniona blogerka.
Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami kulinarnymi i rodzicielskimi. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Bloguję, by pokazać innym, na czym to polega. Bloguję, bo to moja pasja.

Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo.
Bez Ciebie, Czytelniku, mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś.
Miłego dnia!

Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!