Dość proste do zrobienia, delikatne, chude pulpety w sosie paprykowo-śmietanowym. Idealne na rodzinny obiad niedzielny lub w tygodniu. Dzięki obtoczeniu w papryce pulpety inaczej smakują i są pyszną odskocznią od tradycyjnego mielonego. Możesz też dodać papryki wędzonej i część wymieszanych papryk wsyp do mięsa – dla jeszcze ciekawszego smaku. W sam raz dla mięsożerców 🙂

 

Czas przygotowania: 30-40 minut
Porcji: 3-4

 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki masła
  • 2 porządne łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 szklanki rosołu lub wywaru warzywnego
  • parę łyżek papryki słodkiej mielonej
  • 3 listki laurowe i 3 kulki ziela angielskiego

 

Przygotowanie:

  1. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do miski, w której będziesz mieszać mięso.
  2. Dodaj mięso mielone i przyprawy w ilości wg uznania. Ja dałam na oko po około łyżeczce. Dobrze zagnieć ręcznie. Uformuj małe kulki (powinno wyjść 12 sztuk).
  3. Na talerz wysyp paprykę. Obtocz w niej mięso.
  4. W wysokim garnku rozgrzej olej. Wrzuć pulpety i smaż 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu, aby mięso zamknęło się. Najlepiej go nie ruszaj zbytnio. Uważaj przy tym, by nie przypalić papryki, a to nietrudne. Jeśli zacznie się przypalać, wlej 1-2 chochle rosołu. Ja musiałam wlać go szybciej, niżbym chciała, bo mój garnek uwielbia przypalać wszystko.
  5. Dolej połowę rosołu. Dodaj trochę pieprzu mielonego i ziołowego, ziół prowansalskich, troszkę soli oraz liście laurowe i ziele angielskie. Przemieszaj dobrze. Duś na mniejszym ogniu ok 20 minut. Dolewaj w międzyczasie partiami resztę rosołu.
  6. Wyciągnij pulpety na talerz. W szklance wymieszaj nieco sosu z odrobiną ciepłej wody ze śmietaną i mąką. Wlej do sosu i zagotuj, ciągle mieszając. Gotuj na małym ogniu kilka minut, jeśli nie jest odpowiednio gęsty, gotuj dłużej. Dodaj 1-2 łyżki masła i dobrze wymieszaj. Masło zagęści sos i doda mu smaku. Wrzuć mięso do sosu. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
  7. Pulpety świetnie smakują z kluskami śląskimi i zieloną sałatką, np. z roszponką. Smacznego.

 

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!