Kruchy placek z jabłkami, gruszkami i czekoladą

Składniki na blaszkę ok 21 x 25cm:

  • 6 kostek czekolady gorzkiej drobno połamanych
  • 3 nieduże gruszki
  • 3 małe jabłka
  • kilka łyżeczek powideł śliwkowych
  • 1/3 szklanki rodzynek obsypanych odrobiną mąki pszennej

Ciasto kruche:

  • 27 płaskich łyżek przesianej mąki tortowej (ok 270 g)
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 5,5 łyżki miodu
  • ok 130 g zimnej margaryny 80 % lub masła
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 2 kopiaste łyżeczki kakao

Pianka:

  • 4 białka
  • 7 łyżek cukru
  • 1 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego (40 g)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • sok z połówki cytryny
  • ok 65 – 70 g roztopionej margaryny 80% lub masła


Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche (poza kakao) włóż o malaksera i zmiksuj lub zagnieć szybko ręcznie. Podziel na pół. Jedną część przełóż na papier do pieczenia, rozwałkuj na ok 0,5 cm grubości i zwiń. Schowaj do zamrażalnika.
  2. Do drugiej części ciasta wsyp przesiane kakao i zagnieć ręcznie do połączenia składników. Ewentualnie zmiksuj jeszcze chwilę w malakserze. Tę część ciasta rozwałkuj na drugim  arkuszu papieru do pieczenia, dopasowując do formy. Blaszkę posmaruj nieco margaryną lub masłem i wyłóż papierem z ciastem. Dopracuj brzegi ciasta. Wstaw do zamrażalnika.
  3. Włącz piekarnik na 180stC.
  4. Owoce umyj i obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne. Pokrój w małą kostkę. Skrop odrobiną soku z cytryny.
  5. Ubij białka na sztywno, stopniowo dodawaj połowę cukru. Resztę cukru wymieszaj z mąką ziemniaczaną i budyniem w proszku. Pod koniec ubijania wlej sok z cytryny. 
  6. Zmniejsz obroty miksera o połowę. Wsyp powoli mąkę z cukrem. Miksuj do połączenia się składników.
  7. Wlej przestudzone roztopione masło/margarynę i wymieszaj ręcznie delikatnie trzepaczką. Pianka zmniejszy swą objętość.
  8. Wyciągnij blaszkę z ciastem z zamrażalnika. Posmaruj cienko powidłami i posyp ok 1/4 owoców. Na to porozrzucaj kawałeczki czekolady gorzkiej.
  9. Wlej piankę i rozprowadź równomiernie. Na niej rozłóż resztę owoców i posyp rodzynkami. Delikatnie powciskaj je w piankę. Na górę pokrusz w grube kawałki jasne ciasto.
  10. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Piecz ok 55 minut. Jak góra się przypiecze na brązowo, przykryj folią aluminiową matową stroną do góry. Ja musiałam przykryć już po kwadransie. Warto więc często zaglądać do piekarnika, bo łatwo przypalić. 
  11. Świetnie smakuje z porcją bitej śmietany i/lub posypane cukrem pudrem. Smacznego!

Sprawdź inną wersję tego ciasta.

    Jestem Ania, mocno nieidealna matka, kucharka amatorka i samouk oraz roztargniona blogerka. Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami. Bloguję, bo to moja pasja. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo. Bez Ciebie, Czytelniku. mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś. Miłego dnia!
    Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!