Składniki (na 4 małe porcje lub 2 duże):

  • 2 jabłka
  • 1 gruszka
  • odrobina soku z cytryny
  • 2-3 łyżeczki rodzynek
  • 1-2 łyżeczki płatków owsianych (mogą też być inne, np. żytnie)
  • szklanka wrzątku
  • pół szklanki zimnej wody
  • 1 lekko kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Owoce umyj i obierz, usuń szypułki. Pokrój w małą kostkę i przełóż do garnuszka. Skrop niewielką ilością soku z cytryny. Przemieszaj owoce. Zalej je około 1 szklanką wrzątku.
  2. Gotuj owoce kilka minut do miękkości. Pod koniec wsyp rodzynki i płatki. Gotuj jeszcze chwilkę.
  3. W pół szklanki zimnej wody rozprowadź mąkę ziemniaczaną, tworząc krochmal. 
  4. Wlej krochmal powoli do owoców, ciągle mieszając. Wlej całość lub mniej, jeśli wolisz rzadszy kisiel. Można też przygotować nieco więcej krochmal, żeby kisiel wyszedł gęstszy. Jak kto lubi.
  5. Gotuj kisiel minutkę, dwie. Od razu podawaj lub na zimno. W każdej wersji jest pyszny. Możesz podać z kleksem z bitej śmietany lub z polewą czekoladową. Smacznego!
Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!