Sól ziołową śmiało można kupić gotową w sklepie, jednak jest dość droga i zawiera glutaminian monosodowy i czasami inne dodatki, np. cukier czy kwas cytrynowy. Kiedyś taką kupowałam, dopóki nie zaczęłam się wczytywać w etykiety i sprawdzać, co kupuję. Śmiało można przygotować ją w domu. Domowa sól ziołowa jest banalnie prosta, szybka w przygotowaniu i zdecydowanie tańsza. W końcu sól jest bardzo tania, a przyprawy starczą na dość długo. Proporcje można sobie ustalić samemu, aby dopasować pod własne gusta. Ja mam już ten jeden słoiczek zarezerwowany zawsze dla domowej soli ziołowej.

Moje proporcje:

Soli tyle, ile łącznie pozostałych składników lub trochę więcej. Robię raczej na oko, więc nie zawsze wyjdzie tak samo.

Składniki:

  • sól jodowana
  • pieprz kolorowy mielony
  • pieprz ziołowy
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie
  • opcjonalnie papryka czerwona słodka mielona

 

Przygotowanie:

 

Przyprawy i zioła dodaj w ilościach wg uznania. Ja na mały słoiczek (taki po musztardzie) daje po ok 2 łyżeczki każdego, ale zawsze pieprzu i ziół najwięcej. Dobrze wymieszaj i gotowe!

 

Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!