Bitki wieprzowe z warzywami i soczewicą


Składniki na 4-5 porcji:

  • ok 300g łopatki wieprzowej, w miarę chudej z ładnego kawałku
  • 1 mały filet z kurczaka bez polędwiczki (możesz z niego zrezygnować na rzecz nieco większej ilości łopatki, ja chciałam, żeby i mąż miał co jeść 🙂
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • ok 100g groszku zielonego mrożonego
  • 4-5 łyżek czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki mąki pszennej i pół szklanki wody
  • 1 łyżka masła i 2-3 łyżki oleju
  • przyprawy i zioła: 
  • po pół łyżeczki suszonego lubczyku, pieprzu mielonego i papryki słodkiej, 
  • po 3/4 łyżeczki soli i pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub wg uznania.

Przygotowanie:

  1. Mięso opłucz, pokrój w cztery plastry ok 1-1,5cm. Filet opłucz i przekrój wzdłuż na pół. Rozbij tłuczkiem jedno i drugie, filet dużo delikatniej. Najlepiej przez folię spożywczą.
  2. Wszystkie przyprawy i zioła poza lubczykiem wymieszaj ze sobą dokładnie. Posyp nimi każdy plaster mięsa. Odłóż na około pół godziny.

  3. Warzywa obierz i umyj. Cebulę drobno posiekaj. Czosnek rozgnieć nożem i drobno pokrój. Marchewkę i pietruszkę pokrój w małą kostkę. Razem z groszkiem wrzuć do wrzątku bez soli  i gotuj do miękkości kilkanaście minut. Odlej, ale wodę z gotowania pozostaw do duszenia mięsa.
  4. Soczewicę opłucz na sitku i wsyp do wrzątku. Gotuj (najlepiej bez soli) do miękkości, ok 7 minut. Odcedź. Najlepiej ugotuj bezpośrednio przed podaniem lub tuż przed tym przelej jeszcze wrzątkiem.
  5. W dużym garnku rozpuść łyżkę masła i dwie łyżki oleju. Gdy masło całkowicie się rozpuści, ułóż wieprzowinę, luźno, tyle, ile się zmieści. Smaż na średnim ogniu minutę-półtorej z każdej strony. Nie ruszaj w międzyczasie mięsa ani go nie przyciskaj (broń Boże!). Podsmaż też fileta, ale nieco krócej. Wyciągnij wszystkie kawałki na talerz.
  6. Na tłuszcz po mięsie wrzuć cebulę. Możesz dodać jeszcze łyżkę oleju. Zeszklij delikatnie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze kilka chwil.
  7. Wlej niepełną szklankę wody i wymieszaj. Włóż mięso i zalej wywarem z gotowania warzyw. Przemieszaj. Duś pod przykryciem na mniejszym ogniu. Kurczak potrzebuje ok 15 minut, wieprzowina ok 45 minut. Co jakiś czasie odwracaj mięso i mieszaj sos. W międzyczasie posyp lubczykiem.
  8. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je. Wymieszaj mąkę z wodą i powoli wlewaj do sosu, mieszając cały czas. Dodaj tyle zagęszczacza, ile chcesz. Możesz też nie dodawać go wcale, tylko trochę zredukować sos. Ma wtedy najlepszy smak. Ja nie miałam już tyle czasu. Możesz do sosu dodać trochę świeżej posiekanej natki pietruszki.
  9. Dodaj do gotowego sosu mięso i wsyp warzywa. Przemieszaj. Duś kilka minut na małym ogniu.
  10. Bitki podawaj z ziemniakami lub kluskami. Możesz też podać z samą soczewicą, ale wtedy 4-5 łyżek soczewicy (surowej) przypadnie na jedną porcję. Ja podałam jako dodatek. Smacznego!
Jestem Ania, mocno nieidealna matka, kucharka amatorka i samouk oraz roztargniona blogerka. Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami. Bloguję, bo to moja pasja. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo. Bez Ciebie, Czytelniku. mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś. Miłego dnia!
Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!