Domowy budyń czekoladowy

Składniki:

  • 600 ml mleka 2% lub 3,2%
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki kakao ciemnego
  • 2-3 łyżki cukru pudru (wg upodobania)
  • Kilka kostek mlecznej lub gorzkiej czekolady dla lepszego smaku

Przygotowanie:


1. Ok. 350 ml mleka zagotuj. Resztę wlej do wysokiego naczynia. Wsypuj przez sitko na przemian mąkę, kakao i cukier puder, mieszając dokładnie trzepaczką. Oceń smak, jeśli za słodkie, dodaj kakao, jeśli za mało cukru: dodaj jeszcze trochę. Pamiętaj, by wymieszać dokładnie, aby nie było grudek.

2. Gdy mleko się zagotuje, powoli wlewaj do niego mleko kakaowe, mieszając energicznie trzepaczką, aby nie powstały grudki. Mieszaj szybko i dokładnie aż do zgęstnienia. Gotuj jeszcze kilka chwil, często mieszając.

3. Jeśli budyń wydaje się być za rzadki, w odrobinie ciepłego mleko rozprowadź trzepaczką nieco mąki ziemniaczane i dolej do budyniu. Jeśli jest za gęsty, dolej trochę mleka (najlepiej ciepłego).

4. Zetrzyj na tarce czekoladę i dodaj do gorącego budyniu. Wymieszaj dobrze. Budyń jest gotowy do przełożenia do salaterek. Możesz jeść gorący lub po ostudzeniu.

5. Tak przygotowany budyń możesz połączyć z utartym masłem na gładką masę (najlepiej mikserem), tworząc pyszny krem czekoladowy. Do zimnego kremu najlepiej dodać jeszcze pokruszoną czekoladę i/lub orzechy lub bakalie – idealny krem do tortu.

Jestem Ania, mocno nieidealna matka, kucharka amatorka i samouk oraz roztargniona blogerka. Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami. Bloguję, bo to moja pasja. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo. Bez Ciebie, Czytelniku. mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś. Miłego dnia!
Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!