Składniki (na 4 porcje):

  • pół szklanki mleka (ja dałam 3,2%)
  • po garści orzechów włoskich, nerkowca i laskowych lub jednego rodzaju (koniecznie niesolone i niesmażone)
  • 125g (pół opakowania) serka mascarpone
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu

 

Przygotowanie:

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej. Orzechy drobno posiekaj.
  2. Jajka ubij z solą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodaj serek mascarpone i mleko. Zmiksuj do gładkości. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Dodaj miód i orzechy. Miksuj kilka chwil. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolej trochę mleka, a jak za rzadkie – dosyp mąki.
  3. Smaż na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Gdy pojawią się bąbelki, przewracaj na drugą stronę.
  4. Podawaj na ciepło z musem jabłkowym lub np. z powidłami albo z ulubionym dżemem. Świetnie komponują się z czymś kwaskowatym, dlatego ja podałam z gładkim musem jabłkowym. Polecam ten posiłek zarówno na obiad, jak i na kolację bądź jako deser. Smacznego!
Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!