Dziurkowane naleśniki

Składniki na 10-12 naleśników:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 średnie jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • ok 75g masła lub dobrej margaryny (70% tłuszczu)
  • szczypta soli





    Przygotowanie:

    1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Masło lub margarynę roztop w garnuszku i odstaw do ostudzenia. Jajka utrzyj z solą i cukrem na puszystą masę. 
    2. Wlej partiami mleko i dokładnie zmiksuj. Dodaj część mąki i dalej miksuj, aż do gładkiej konsystencji. Dodaj resztę mąki i tłuszcz. Na koniec wlej wodę gazowaną. Miksuj jeszcze chwilkę. Zostaw na kilkanaście minut, aby odpoczęło – powinno pojawiać się coraz więcej pęcherzyków powietrza.
    3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Jeśli patelnia nie ma warstwy przeciw przywieraniu, lepiej dodaj nieco oleju. Nakładaj ciasto po 2-3 małe chochelki. Piecz 2-3 minutki. Pojawi się mnóstwo dziurek. Gdy większość nie będzie już płynna, odwróć delikatnie na drugą stronę. Piecz jeszcze 2-3 minuty. 
    4. Podawaj na gorąco z dowolnym słodkim nadzieniem lub na zimno – świetnie smakują zamiast chleba na śniadanie z dżemem, a nawet bez niczego. 🙂 Smacznego!
    Jestem Ania, mocno nieidealna matka, kucharka amatorka i samouk oraz roztargniona blogerka. Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami. Bloguję, bo to moja pasja. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo. Bez Ciebie, Czytelniku. mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś. Miłego dnia!
    Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!