Puszysty sernik na każdą okazję

Przepis na puszysty sernik powstał na podstawie przepisu ze wspaniałego bloga www.mojewypieki.com, skąd zaczerpnęłam inspiracji, korzystając też z cennych rad dotyczących serników. Autorce oryginalnego przepisu oraz autorce bloga bardzo dziękuję.

Zrobiłam ten sernik na Wielkanoc, wyszedł przepyszny, wszyscy w domu się nim zajadali i brali dokładki. Zamierzam nim ozdobić świąteczne stoły w zbliżające się Boże Narodzenie 🙂

Na zdjęciu jest cześć większego sernika, którego robiłam z podwójnej porcji. Świetnie zniósł mrożenie, jednak świeży był najlepszy.

Składniki
(na średnią blaszkę lub tortownicę):

  • 1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka, ale nie każdy się nadaje, polecam Piątnicę)
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 i ½ łyżki kaszy mannej lub mąki pszennej
  • 8 jajek (rozmiar M lub L)
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 200 g masła

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wyjmij z lodówki min 2 h wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.
  2. Oddziel do dwóch misek białka od żółtek. Do trzeciej miski daj masło, do ostatniej śmietankę. Przygotuj sobie pozostałe składniki, aby mieć je pod ręką.
  3. Utrzyj mikserem żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną pienistą masę. Włącz piekarnik na góra-dół na 160 – 170 st. C. Blaszkę/tortownicę posmaruj odrobiną masła i wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Masło utrzyj też mikserem, aż będzie lżejsze i puszyste. Dodawaj po trochu twarogu i miksuj aż się połączy z masłem. Wlej pianę z żółtek i miksuj kilka chwil. Dodaj proszek na budyń i mąkę, wymieszaj dokładnie.
  5. Ubij na sztywno śmietankę oraz białka (ze szczyptą soli). Do masy serowej dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj, najlepiej dużą drewnianą łyżką lub trzepaczką. Dodaj następnie partiami pianę z białek i delikatnie, ale porządnie wszystko wymieszaj, aż masa stania się jednolita i puszysta.
  6. Przelej masę do formy i wyrównaj. Wstaw do piekarnika na środkowy poziom. Na dół daj naczynie żaroodporne z gorącą wodą (najlepiej wstaw je trochę wcześniej) i zamknij piekarnik. Piecz ok 60 minut. Po ok 25-30 minutach sprawdź kolor sernika i aby się nie przypalił z góry, nakryj folią aluminiową. Powinna trzymać się na bokach blaszki, nie powinna dotykać sernika.
  7. Po upieczeniu uchyl nieznacznie piekarnik i pozostaw sernik do ostudzenia (2-3 h), po czym wstaw do lodówki na min. 12 h. Im bardziej się schłodzi, tym jest lepszy. Sernik świetnie smakuje z bakaliami, orzechami lub polewą ganasz lub z gęstym lukrem cytrynowym.
Jestem Ania, mocno nieidealna matka, kucharka amatorka i samouk oraz roztargniona blogerka. Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami. Bloguję, bo to moja pasja. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo. Bez Ciebie, Czytelniku. mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś. Miłego dnia!
Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!