Biszkopty w czekoladzie z orzechami laskowymi

Prosty przepis na biszkopty w czekoladzie, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.

Składniki:

  • 1 op. biszkoptów okrągłych
  • 1/2  szklanki mleka
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 90-100 g czekolady gorzkiej
  • 10 dkg orzechów laskowych

 

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wlej mleko. Zacznij podgrzewać na małym ogniu. Dodaj pokruszone czekolady i zacznij powoli mieszać drewnianą łyżka lub małą trzepaczką, aby dobrze połączyć składniki. Uważaj, by nie przypalić.
  2. Gdy czekolada będzie już płynna i połączy się z mlekiem, mieszaj jeszcze parę minut. Zdejmij z ognia. Czekolada powinna być gęsta i jednolita.
  3. Rozłóż biszkopty na dużym płaskim talerzu płaską częścią do góry. Ułóż je z odstępami.
  4. Orzechy wsyp do czekolady i wymieszaj. Małą łyżką nakładaj po kilka orzechów z czekoladą i delikatnie nałóż na biszkopty. Rozdziel po równo całą czekoladę i orzechy na wszystkie biszkopty. Możesz też nie dawać orzechów do czekolady, tylko polać czekoladą biszkopty i położyć na nią parę orzechów.
  5. Wstaw ciastka do lodówki na minimum pół godziny. Jednak ciepłe też są wyśmienite.
Jestem Ania, nieidealna matka, kucharka samouk oraz roztargniona blogerka. Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami kulinarnymi i rodzicielskimi. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Bloguję, by pokazać innym, na czym to polega. Bloguję, bo to moja pasja. Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo. Bez Ciebie, Czytelniku, mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś. Miłego dnia!
Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!